ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι χρυσές συμβουλές μιας αεροσυνοδού

Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έφτανα να διαχειριστώ μια περίοδο αεροπορικών ταξιδιών όπως του φετινού καλοκαιριού

ΚΡΙΣΤΙ ΚΟΡΜΠΕΛ / THE NEW YORK TIMES

Πριν από 20 χρόνια άρχισα να εργάζομαι ως αεροσυνοδός. Λάτρευα τη δουλειά μου και με είχε συνεπάρει ο τρόπος ζωής που μου επέτρεπε να κάνω. Σίγουρα, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα έφτανα να διαχειριστώ μια περίοδο αεροπορικών ταξιδιών όπως του φετινού καλοκαιριού. Αν η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε το πώς επιβιβαζόμαστε στα αεροσκάφη, η COVID-19 άλλαξε ολοκληρωτικά την ταξιδιωτική εμπειρία.

Στην αρχή της πανδημίας, οι αερομεταφορείς προσπάθησαν να εξοικονομήσουν όσα χρήματα μπορούσαν. Εθεσαν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζομένους ή τους επέτρεψαν εθελουσία έξοδο και πρόωρη συνταξιοδότηση. Αλλοι απλώς παραιτήθηκαν. Σήμερα, λοιπόν, καταγράφεται πρωτοφανής έλλειψη προσωπικού. Δεν λείπουν μόνο πιλότοι και αεροσυνοδοί, αλλά και προσωπικό εδάφους. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους τα αεροπορικά ταξίδια είναι ανέφικτα. Aυτοί οι σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι των αεροπορικών εταιρειών περνούν συνήθως απαρατήρητοι. Ομως όταν λείπουν, δεν υπάρχει κανείς για να φορτώσει ή ξεφορτώσει τις αποσκευές σας, να τοποθετήσει τις «φυσούνες» που επιτρέπουν την επιβίβαση και αποβίβαση από το αεροπλάνο και, τέλος, δεν υπάρχει κανείς για να «σκανάρει» τις κάρτες επιβίβασής σας, ώστε να προχωρήσετε στη θέση σας και να αρχίσει το ταξίδι. Οταν αυτός ο κρίκος λείπει, η αλυσίδα των αεροπορικών ταξιδιών σπάει.

Ακόμα και αν ταξιδεύετε με ενδιάμεσο σταθμό, επιλέξτε πτήσεις με μεγαλύτερο διάστημα μετεπιβίβασης. Ασφαλής χρόνος μεταξύ πτήσεων είναι οι τρεις ώρες.

Τα ταξίδια είναι βάλσαμο για την ψυχή. Μας αναζωογονούν και μας επιτρέπουν να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Κάποιες φορές χρειάζεται να νιώσουμε την άμμο κάτω από το πέλμα, να μυρίσουμε τα πεύκα ή να ακούσουμε τους ήχους μιας πόλης που μόλις γνωρίσαμε, απλώς για να θυμηθούμε ότι είμαστε ζωντανοί. Φέτος ταξιδέψτε έξυπνα και χωρίς στρες, αλλά με προγραμματισμό και προετοιμασία.

• Ξεκινήστε νωρίς.

Αν πρόκειται να πάτε κρουαζιέρα, ξεκινήστε μία ημέρα νωρίτερα. Μείνετε σε ξενοδοχείο, εξερευνήστε την πόλη, δειπνήστε και απολαύστε ένα ποτήρι κρασί. Ξυπνήστε νωρίς και χωρίς βιασύνη πηγαίνετε στο πλοίο σας. Θα ξοδέψετε περισσότερα αλλά θα κερδίσετε ηρεμία και γαλήνη και δεν θα χάσετε τις διακοπές σας λόγω κάποιας καθυστέρησης.

• Πάντα απευθείας πτήσεις.

Αυτές εγγυώνται ταξίδι με λιγότερο άγχος. Ακόμα και αν ταξιδεύετε με ενδιάμεσο σταθμό, επιλέξτε πτήσεις με μεγαλύτερο διάστημα μετεπιβίβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ασφαλής χρόνος μεταξύ πτήσεων είναι οι τρεις ώρες.

• Πετάξτε νωρίς το πρωί.

Σπάνια ματαιώνονται οι πρώτες πτήσεις της ημέρας. Οι καταιγίδες ξεσπούν τις πιο θερμές ώρες, όπως συμβαίνει και με την ολοκλήρωση του επιτρεπόμενου ωραρίου των πληρωμάτων. Μέσα στην ημέρα, επίσης, αυξάνεται η κίνηση στα αεροδρόμια.

• Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή της αεροπορικής εταιρείας που επιλέξατε.

Οι εφαρμογές έχουν χρήσιμες πληροφορίες ώστε να αποφύγετε την πολύωρη παραμονή στην ουρά, ενώ δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσετε με κάποιον αρμόδιο αν κάτι πάει στραβά. Μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται οι αποσκευές σας και να μάθετε αν ακυρώθηκε η πτήση σας πριν καν το μάθει το πλήρωμα.

• Ξανασκεφτείτε πριν κλείσετε το φθηνότερο εισιτήριο.

Αν αγοράσετε το φθηνότερο εισιτήριο, δεν θα καθίσετε μαζί με την οικογένειά σας. Επίσης, αν έχουν πωληθεί περισσότερα εισιτήρια από τη χωρητικότητα του αεροσκάφους και κανείς δεν εκχωρήσει οικειοθελώς τη θέση του, οι πρώτοι που θα μείνουν εκτός είναι οι κάτοχοι των πιο φθηνών εισιτηρίων.

• Μην ξεχάσετε το πουλόβερ.

Αυτό είναι ένα μυστικό των αεροσυνοδών. Κάποιες φορές διατηρούμε χαμηλή τη θερμοκρασία μέσα στο αεροπλάνο. Η ζέστη κάνει εκείνους που πάσχουν από ναυτία να νιώθουν χειρότερα και αυτό αναμφίβολα είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Μην ξεχάσετε λοιπόν να βάλετε και μια ζακέτα στη χειραποσκευή σας.

• Yπομονή.

Η υπομονή είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο για το ταξίδι σας. Στόχος όλων των αεροπορικών εταιρειών είναι να σας μεταφέρουν στον προορισμό σας. Διατηρήστε τη θετική σας διάθεση. Τουλάχιστον, εσείς δεν εργάζεστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση