ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Όχι» από Interpol σε ιρανικό αίτημα σύλληψης κατά Τραμπ

Τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Interpol δεν μπορούν να αναγκάσουν μια χώρα να συλλάβει ή να εκδώσει έναν ύποπτο, αλλά μπορούν να φέρουν μια κυβέρνηση σε δύσκολη θέση

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Interpol απέρριψε το αίτημα της Τεχεράνης για έκδοση εντάλματος σύλληψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο κατατέθηκε καθαρά για λόγους δημοσιότητας αλλά αναδεικνύει παράλληλα την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα μετά τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πρόσφεραν χρήματα στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ώστε να επιτίθενται σε αμερικανικούς στρατιώτες. Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πληροφορία αυτή διότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν κρίνει ότι είναι αναξιόπιστη. Παρ’ όλα αυτά, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Ιρανός εισαγγελέας ζήτησε τη Δευτέρα, από την Interpol να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Αμερικανού προέδρου και 35 ακόμη Αμερικανών αξιωματούχων τους οποίους κατηγορεί για «φόνο και τρομοκρατική δραστηριότητα» με αφορμή το χτύπημα, στις 3 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού και δεύτερου στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί. Το χτύπημα κατά του Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της στρατιωτικής δράσης του Ιράν στη Μέση Ανατολή, είχε φέρει στις αρχές του έτους ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση. Η Interpol εξέδωσε τη Δευτέρα, δήλωση όπου αναφέρει ότι οι κανονισμοί τής απαγορεύουν «οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητα πολιτικής φύσεως» και πως «δεν πρόκειται να εξετάσει αιτήματα αυτής της φύσεως». Τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Interpol δεν μπορούν να αναγκάσουν μια χώρα να συλλάβει ή να εκδώσει έναν ύποπτο, αλλά μπορούν να φέρουν μια κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να περιορίσουν τη δυνατότητα κινήσεων ενός υπόπτου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ότι ο ίδιος ή ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχαν ενημερωθεί για την επικήρυξη Αμερικανών στρατιωτών από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Με δεύτερη δήλωσή του υποστήριξε ότι δεν ενημερώθηκε για την υπόθεση διότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν θεωρήσει αναξιόπιστη την πληροφορία. Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι είχε ενημερωθεί ο Τραμπ για την υπόθεση, ωστόσο δεν σχολίασε κατά πόσον είναι αξιόπιστη η πληροφορία που έχει δημοσιεύσει ο Αμερικανικός Τύπος. Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επικαλέστηκε το δημοσίευμα των New York Times και την άρνηση Τραμπ ως περαιτέρω απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε πληροφορίες κατά της Ρωσίας ώστε να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα των ΝΥΤ την Κυριακή, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και μονάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους ήδη από τον Ιανουάριο για τις υποψίες περί επικήρυξης Αμερικανών στρατιωτών από Ρώσους αφότου είχαν ανακαλύψει μεγάλο ποσό σε δολάρια σε φυλάκιο των Ταλιμπάν. Η Μόσχα και οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι έχουν ανάμειξη στην υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ρωσία  |  Ασία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση