ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ουγγαρία: Ρεκόρ συμμετοχής στο Pride της Βουδαπέστης

Παρά την απαγόρευση των αρχών - «Υπολογίζουμε γύρω στους 180.000-200.000 ανθρώπους τον αριθμό των συμμετεχόντων»

Kathimerini.gr

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην «Πορεία Υπερηφάνειας» στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν.

«Υπολογίζουμε γύρω στους 180.000-200.000 ανθρώπους τον αριθμό των συμμετεχόντων. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσος κόσμος στο Pride της Βουδαπέστης», είπε η πρόεδρος της εκδήλωσης, Βικτόρια Ραντβάνι.

Ο Οικολόγος δήμαρχος της πρωτεύουσας, Γκέργκελι Καρατσόνι, χαιρέτισε επίσης την πρωτοφανή κινητοποίηση. «Ευχαριστούμε, Βίκτορ Ορμπαν, που προώθησες μια πιο ανεκτική κοινωνία», ειρωνεύτηκε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει κάποια επίσημη εκτίμηση, ωστόσο σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο στις πλατείες και τις λεωφόρους κατά μήκος της πορείας επικρατούσε κοσμοσυρροή.

Ο αναλυτής Σάμπολτς Πεκ σχολίασε ότι για τον Ορμπαν και το κόμμα του, το Fidesz, «αυτή η σημαντική επιτυχία του Pride είναι πολύ ενοχλητική» και θα έχει «πολιτικές συνέπειες».

«Αυτό το Σαββατοκύριακο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βουδαπέστη», δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας της ΕΕ, Χάντζα Λάχμπιμπ, σε δημοσιογράφους από την ουγγρική πρωτεύουσα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε επίσης αυτή την εβδομάδα τις ουγγρικές αρχές να επιτρέψουν την πραγματοποίηση της παρέλασης.

Ο Ορμπαν αντέδρασε έντονα, παρομοιάζοντας την παρέμβασή της με εντολές από τη Μόσχα την εποχή του κομμουνισμού. «Νομίζει ότι μπορεί να υπαγορεύει στους Ούγγρους από τις Βρυξέλλες πώς να ζουν», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, όπου το δεξιό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ψήφισε τον Μάρτιο νόμο ο οποίος θέτει τη νομική βάση για να μπορεί να απαγορεύει η αστυνομία τις πορείες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επικαλούμενος την προστασία των παιδιών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να ταυτοποιήσει όσους παρευρεθούν σε απαγορευμένες εκδηλώσεις, επιβάλλοντάς τους ενδεχομένως πρόστιμο έως 500 ευρώ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ουγγαρίας, μετατρέποντας την Παρέλαση Υπερηφάνειας της Βουδαπέστης σε κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι σε μια κυβέρνηση που επί μακρόν κατηγορείται ότι αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τα αμερικανικά Β-2 άλλαξαν το ισοζύγιο της ισχύος. Ποιες παγίδες κρύβει η επόμενη μέρα του πολέμου
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ