ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Προήχθη ο δήμαρχος Μελιτόπολης που είχε απαχθεί από τους Ρώσους

ΠΗΓΗ: AFP

Ο εξόριστος δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος κρατείτο για ένα διάστημα από τις ρωσικές δυνάμεις, διορίστηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στον νότο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στο νότιο μέτωπο, συγκεκριμένα στις δυνάμεις που βρίσκονται στο χωριό Ρομπότινε, το οποίο το Κίεβο απελευθέρωσε τον Αύγουστο του 2023, όμως έκτοτε δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο αρχηγός του κράτους παρουσίασε τον νέο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια Ιβάν Φεντόροφ, που ήταν δήμαρχος Μελιτόπολης, η οποία προσωρινά είχε καταληφθεί, από τον Δεκέμβριο του 2020 και ο οποίος κρατείτο για ένα διάστημα από τους Ρώσους», ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο 35χρονος Φεντόροφ απήχθη τον Μάρτιο του 2022 από τον ρωσικό στρατό ο οποίος μόλις είχε μπει στην πόλη, μετά την άρνησή του να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Ανταλλάχθηκε με μια ομάδα νεαρών Ρώσων στρατιωτών τον ίδιο μήνα.

Η πόλη της Μελιτόπολης, που βρίσκεται 130 χλμ. νοτίως της Ζαπορίζια, έπεσε στα χέρια των Ρώσων τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Φεντόροφ, ο οποίος αντικαθιστά τον κυβερνήτη Γιούριι Μαλάσκο, δήλωσε ότι «στόχος του είναι να καταστήσει δυνατό σε όλους όσοι θέλουν πράγματι να επιστρέψουν στα σπίτια τους να μπορέσουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την προεδρία.

Η μεγάλη πόλη της Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται σχεδόν 50 χλμ. από το μέτωπο και εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν στόχος φονικών επιθέσεων.

Η περιφέρεια της Ζαπορίζια είναι μια από τις τέσσερις που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, αλλά δεν ελέγχεται πλήρως από τη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ