ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στην Μπαχμούτ

Ξεκινά η εκπαίδευση των Ουκρανών στα Leopard

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Μπαχμούτ, το «καυτό σημείο» του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να ζητά επίμονα από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη καθώς η κατάσταση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη.

Ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ επέκρινε την «επιφυλακτικότητα» της Δύσης, που διστάζει να εφοδιάσει την Ουκρανία με σύγχρονα μαχητικά, υποστηρίζοντας ότι «θα στοιχίσει περισσότερες ζωές Ουκρανών».

Παράλληλα, ο Ρεζνίκοφ δεσμεύτηκε ότι τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που πρόκειται να προμηθευτεί προσεχώς η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι στο ρωσικό έδαφος αλλά μόνο στις κατεχόμενες ζώνες.

Ο ρωσικός στρατός, με τη βοήθεια των μισθοφόρων της Βάγκνερ, προσπαθεί από το καλοκαίρι να καταλάβει την Μπαχμούτ, μια πόλη που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και όπου και οι δύο πλευρές μετρούν μεγάλες απώλειες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ρώσοι πέτυχαν μικρά εδαφικά κέρδη και η Μόσχα ελπίζει ότι θα σπάσει την αντίσταση των Ουκρανών με την κατάληψη της κοντινής κωμόπολης Σολεντάρ και, πιο πρόσφατα, του χωριού Μπλαγκοντάτνε.

«Λυσσαλέες μάχες έγιναν στα βόρεια προάστια (της Μπαχμούτ) για κάθε δρόμο, κάθε σπίτι, κάθε σκάλα», είπε ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της οργάνωσής του. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν υποχωρούν, μάχονται μέχρι και τον τελευταίο άνδρα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή υποχώρηση από την Μπαχμούτ, ο Ρεζνίκοφ διαβεβαίωσε ότι η πόλη αυτή παραμένει «ένα οχυρό, ένα σύμβολο» αλλά η απόφαση επαφίεται στο γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση «περιπλέκεται» στο μέτωπο και ιδίως στην Μπαχμούτ, την οποία έχει υποσχεθεί ότι θα υπερασπιστεί «για όσο διάστημα χρειάζεται». Ανέφερε επίσης το Βουγλεντάρ, που δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις και το Λιμάν, μια πόλη που ανακατέλαβαν πέρσι οι Ουκρανοί. «Ο κατακτητής κινητοποιεί ολοένα και περισσότερες δυνάμεις για να σπάσει την άμυνά μας», τόνισε.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα από δύο ρωσικά πλήγματα στο κέντρο του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ότι αναμένει μια ευρεία ρωσική επίθεση εντός του Φεβρουαρίου. Τα όπλα που δίνει η Δύση στη χώρα του δεν θα έχουν φτάσει ακόμη στην Ουκρανία αλλά «έχουμε πόρους και αποθέματα για να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε.

Ο Ρεζνίκοφ ανακοίνωσε επίσης ότι η εκπαίδευση στον χειρισμό των αρμάτων Leopard θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα. Οι παραδόσεις αυτών των δυτικών όπλων είναι κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο και προκάλεσαν την οργή της Μόσχας που απειλεί με κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σήμερα τίθεται, παράλληλα, σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που μεταφέρονται δια θαλάσσης, ένα μέτρο που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «αρνητικό» και προειδοποιεί ότι «θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο» τις αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση