ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Βαλς γύρω από τα τουρκικά drones

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν χθες στο Κίεβο, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως προσπάθεια μεσολάβησης

Kathimerini.gr

REUTERS, AL-MONITOR

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν χθες στο Κίεβο, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως προσπάθεια μεσολάβησης, «ώστε να ξεπεραστεί, με τη βοήθεια του Θεού, η προβληματική περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών». Για το Κίεβο, ωστόσο, η επίσκεψη έπαιξε ρόλο ενίσχυσης του φρονήματος των ενόπλων δυνάμεων, μέσα από τη συζήτηση για προμήθεια περισσότερων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Διμερείς συμφωνίες κατά την επίσκεψη Ερντογάν στο Κίεβο.

Πριν από την επίσκεψη, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολεξι Ρεζνίκοφ, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι η Τουρκία και η Ουκρανία θα προωθήσουν τα σχέδια για κατασκευή τουρκικών drones σε ουκρανικό έδαφος. Δεν είναι σαφές αν το εγχείρημα πράγματι τελεσφόρησε, αφού οι επίσημες ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση των προέδρων Ζελένσκι και Ερντογάν περιλάμβαναν αναφορές στην υπογραφή εμπορικής συνθήκης και στην τουρκική προσφορά διαμεσολάβησης αλλά όχι στα drones.

H Αγκυρα έχει προμηθεύσει 12 drones τύπου Bayraktar στην Ουκρανία, επιτρέποντάς της να πλήττει θέσεις των ανταρτών στο Ντονμπάς, εξέλιξη που έχει προξενήσει την οργή της Μόσχας.

Τα τουρκικά drones μπορούν να ενοχλήσουν τον ρωσικό στρατό, σε περίπτωση πολέμου, χωρίς όμως να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων. «Κανείς δεν θα μας σώσει», είπε ο Ουκρανός αναλυτής διεθνών σχέσεων Ιλια Κούσα. «Η κυβέρνηση προβάλλει την τουρκική στήριξη, αλλά είναι ψευδαίσθηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση