ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παιχνίδια (Ρώσων) κατασκόπων στην Ελβετία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελβετία δεν έχει απελάσει κανέναν Ρώσο διπλωμάτη ή πράκτορα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

«Άνθηση» φέρεται να γνωρίζει η κατασκοπική δράση εντός των ελβετικών συνόρων, καθώς Ρώσοι πράκτορες εντείνουν την παρουσία τους εκεί, έπειτα από το κύμα απελάσεων Ρώσων από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (Swiss Federal Intelligence Service – FIS) σημειώνει, στο πλαίσιο έκθεσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ότι η Γενεύη, το διπλωματικό κέντρο της χώρας, έχει πια καταστεί μεγάλος ευρωπαϊκός κόμβος μυστικών κυβερνητικών δραστηριοτήτων («major European hub of undercover government activity»), με «τα επίπεδα κατασκοπίας να είναι ήδη υψηλά και συνεχώς να αυξάνονται», όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελβετία δεν έχει απελάσει κανέναν Ρώσο διπλωμάτη ή πράκτορα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αριθμός των Ρώσων πρακτόρων στη χώρα είναι όμως πλέον «ιδιαίτερα υψηλός», όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες οι ελβετικές Αρχές, κάνοντας λόγο για «αρκετές δεκάδες αξιωματικούς που εργάζονται στις ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές στη Γενεύη».

Η ελβετική FIS είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι πάνω από το 25% των Ρώσων διπλωματών που εργάζονταν στην Ελβετία ήταν επί της ουσίας πράκτορες.

Ειδικά η Γενεύη, θεωρείται, όπως σημειώνεται, ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για πράκτορες, λόγω του μεγάλου αριθμού διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ που έχουν την έδρα τους εκεί, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς εκείνη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, επιτρέποντας έτσι σε ξένους πράκτορες να περνούν «ανεξέλεγκτα» στο έδαφος της ΕΕ μέσω Ελβετίας.

Υπενθυμίζεται πως ο ερευνητικός ιστοχώρος Bellingcat είχε υποστηρίξει προ ετών πως στη Γενεύη είχε «βάση» και η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Με πληροφορίες από FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση