ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Παράταση της μεταβατικής περιόδου για Brexit ως το 2022 προτείνει ο Μπαρνιέ

Έως την λήξη της φάσης μετάβασης το Λονδίνο θα οφείλει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Περαιτέρω παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit κατά έως δύο χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, πρότεινε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Τυχόν επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία η Βρετανία θα λειτουργεί σαν μέλος της ΕΕ δίχως να έχει δικαίωμα ψήφου στους κοινοτικούς θεσμούς, σημαίνει πως Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν την μελλοντική εμπορική σχέση τους.

Συνάμα όμως ενδεχόμενη διετής παράταση θα αναζωπυρώσει τις υποψίες των βρετανών ευρωσκεπτικιστών πως το διαζύγιο θα είναι κατ’ όνομα μόνον. Έως την λήξη της φάσης μετάβασης το Λονδίνο θα οφείλει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και παράλληλα η κοινοτική μετανάστευση θα συνεχίζεται εν πολλοίς απρόσκοπτα.


Η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τον Οκτώβριο πως θα επιδιώξει επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου κατά λίγους μήνες, όμως πολλοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Γουέστμινστερ εν τέλει θα ζητήσει περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τους FT o κ. Μπαρνιέ επισήμανε στους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ την ρευστότητα της κατάστασης στο Λονδίνο, όπου η κ. Μέι μάχεται για να σώσει την προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους εξόδου και συνάμα να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Υπογράμμισε όμως στους ευρωπαίους πρεσβευτές πως δεν υπάρχει ανάγκη να «ξανανοίξουν» το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας, ενδεχόμενο που οι ηγέτες ΕΕ ούτως ή άλλως φαίνεται να έχουν απορρίψει.

Η κ. Μέι έχει διαμηνύσει πως θα επιμείνει στην υφιστάμενη συμφωνία, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματός της προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται ώστε η πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X