ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

Το Ηνωμένο Βασίλειο, φυσικά, δεν χρειάζεται ρευστό από τους Ευρωπαίους φίλους του και το διακύβευμα είναι η παραμονή του στην Ε.Ε., όχι στην Ευρωζώνη

Newsroom Κ, Αθήνα

ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ*

Ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να αντλεί διδάγματα από το εγχειρίδιο του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση: απειλήστε με μη συμφωνία και στη συνέχεια συμφωνήστε πειθήνια με οτιδήποτε απαιτήσει η Ευρώπη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε να μετατρέψει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια αποικία της Ε.Ε. και να κάνει το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο φτωχότερο.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του Τσίπρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να μην πετύχει τον σκοπό του. Το Κοινοβούλιο ήδη αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμφωνία του με την Ε.Ε. κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου. Για βετεράνους της κρίσης του Grexit, τέτοιες συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου ίσως να μη φαίνονται ιδιαίτερα περίεργες. Αλλά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1982 και τον Πόλεμο των Φόκλαντ.

Επιπροσθέτως, θυμίζοντας ξανά την ελληνική κρίση, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει νέα παράταση της προθεσμίας του Brexit από την Ε.Ε., παρότι είχε πει ότι θα προτιμούσε να βρεθεί νεκρός σε ένα χαντάκι παρά να το κάνει. Θυμάστε πώς ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στις αρχές του 2015 – παρότι είχε υποσχεθεί να μην το κάνει ποτέ;

Το Ηνωμένο Βασίλειο, φυσικά, δεν χρειάζεται ρευστό από τους Ευρωπαίους φίλους του και το διακύβευμα είναι η παραμονή του στην Ε.Ε., όχι στην Ευρωζώνη. Η νέα παράταση θα διαρκέσει τρεις μήνες, έως το τέλος Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για την τρίτη παράταση της προθεσμίας αποχώρησης – υπό τον όρο ότι θα το αποδεχθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. (που φαίνεται ότι θα το κάνουν).

Οι βουλευτές πρέπει τώρα να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την πολύ κακή συμφωνία του Τζόνσον. Θα μπορούσαν να επιμείνουν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην Ε.Ε. από ό,τι επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Ή μπορούν να απαιτήσουν η συμφωνία να τεθεί εκ νέου στον λαό, με δημοψήφισμα. Αν αρνηθούν να την αποδεχθούν ως έχει, ο πρωθυπουργός πιθανόν να επιχειρήσει να προκηρύξει εκλογές – αλλά καθώς χρειάζεται και γι’ αυτό την έγκριση του Κοινοβουλίου, μπορεί να μην τα καταφέρει.

Μια ματιά στη συμφωνία είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό γιατί τόσοι βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι. Κατ’ αρχάς, ουσιαστικά παραδίδει τη βορειοϊρλανδική οικονομία στην Ε.Ε. Αυτό θα έπρεπε να ανησυχεί οποιονδήποτε νοιάζεται για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, ο Τζόνσον έχει εγκαταλείψει τη νομικά δεσμευτική υπόσχεση της προκατόχου του να διατηρήσει ένα καθεστώς ανταγωνισμού «επί ίσοις όροις» με την Ε.Ε. – δίνοντάς του την ελευθερία να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών και να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανελαστικές δεσμεύσεις στα πεδία αυτά στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., η συμφωνία αυτή θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ρηχή και η οικονομία θα πληγεί βαριά.

Τέλος, η Μεγάλη Βρετανία θα οδηγηθεί ξανά στον γκρεμό στο τέλος της επόμενης χρονιάς – όταν είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και την τελωνειακή ένωση. Ο πρωθυπουργός τότε θα χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., που πιθανότατα θα υποκύψει τελείως στα αιτήματα των Ευρωπαίων – όπως έκανε και με τη Β. Ιρλανδία. Γι’ αυτό οι φιλοευρωπαίοι στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων ώστε να σταματήσουν το Brexit. Περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις φέτος δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός πλέον επιθυμεί την παραμονή στην Ε.Ε. Αυτό που περιμένουμε είναι την kolotoumba του Τζόνσον. Αν πιέσουμε αρκετά, ίσως το πετύχουμε.

* Ο κ. Χιούγκο Ντίξον είναι αναπληρωτής πρόεδρος του People’s Vote, μιας οργάνωσης που επιδιώκει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά σας λυπάμαι.

Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X