ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πληροφορίες για πραξικόπημα στην Λιβύη

Ο Χάφταρ αναλαμβάνει την διοίκηση της χώρας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Διάφορες αραβικές και ξένες πηγές, την νύχτα της Δευτέρας, μετέδωσαν την πληροφορία ότι στην Λιβύη, ο στρατάρχης Χαλίφ Μπιν Χάφταρ, ο οποίος συγκρούεται με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, προχώρησε σε ένα νέο βήμα το οποίο χαρακτηρίζεται από διάφορους κύκλους ως «πραξικόπημα».

Με νέο ανακοινωθέν του, ο κ. Χάφταρ προχώρησε στην «ακύρωση» μιας συμφωνίας η οποία είχε υποστηριχθεί από τον ΟΗΕ το 2015 ώστε να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της Λιβύης. Όπως μεταδίδουν αραβικές ιστοσελίδες, οι ένοπλες δυνάμεις «έλαβαν υπόψη τους τις εκκλήσεις πολιτών που ζητούσαν την ακύρωση της πολιτικής συμφωνίας του Skhirat», η οποία υπογράφηκε το 2015 με την ελπίδα του τερματισμού του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Χάφταρ, η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία πλέον «είναι κομμάτι της ιστορίας», «κατέστρεψε τη Λιβύη και την οδήγησε σε επικίνδυνη ολίσθηση».

Το ανακοινωθέν του Χάφταρ

Ο κ. Χάφταρ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι «το Γενικό Επιτελείο έλαβε αυτή την ιστορική απόφαση σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, ακυρώνοντας την πολιτική συμφωνία και καθιστώντας την μέρος του παρελθόντος σύμφωνα με τη βούληση του λαού της Λιβύης ως μοναδική πηγή εξουσίας». Δήλωσε επίσης ότι «η απάντηση της Γενικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων είναι η εφαρμογή της βούλησης του λαού με το βάρος της εμπιστοσύνης, των υποχρεώσεων, των ευθυνών ενώπιον του Θεού, του λαού μας, της συνείδησης μας, και της ιστορίας μας».

Ο στρατάρχης Χάφταρ δεσμεύθηκε επίσης «να εργαστεί για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων πολιτικών κρατικών θεσμών σύμφωνα με τη βούληση και τις επιθυμίεςε του λαού, συνεχίζοντας παράλληλα τη διαδικασία απελευθέρωσης της χώρας».

Διαλύεται η βουλή

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν τις νέες δηλώσεις του κ. Χάφταρ, με την νέα πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, οι ένοπλες δυνάμεις της δυτικής Λιβύης προχωρούν στην διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο είχε συμμαχήσει με τις δυνάμεις Χάφταρ στη συγκρούση με την διοίκηση της Τρίπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση