ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:34
 

Πόλεμος δηλώσεων Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

Οκτώ χώρες της Ασίας, μεταξύ τους και η Κίνα, είχαν εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά του Ιράν και συνέχιζαν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Σοβαρό σφάλμα διαπράττουν οι ΗΠΑ αποδίδοντας πολιτική χροιά στο πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο, είπε χθες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Τεχεράνης.

«Η Αμερική διέπραξε σοβαρό σφάλμα πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο, ιδίως στην παρούσα εύθραυστη οικονομική συγκυρία», είπε ο Ζανγκανέ, που επεσήμανε ότι η ισλαμική δημοκρατία θα αξιοποιήσει όλη της την ισχύ για να σπάσει τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες τη λήξη όλων των εξαιρέσεων για εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, προειδοποιώντας με κυρώσεις όσους παραβιάσουν την απόφαση αυτή. Οκτώ χώρες της Ασίας, μεταξύ τους και η Κίνα, είχαν εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά του Ιράν και συνέχιζαν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Στο μεταξύ, νομοσχέδιο ψήφισε χθες η ιρανική Βουλή, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Τεχεράνης καλείται να κάνει αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπίζει «τρομοκρατικές ενέργειες» από μέρους αμερικανικών δυνάμεων, σε αντίποινα για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. «Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην κυβέρνηση να λάβει δραστικά διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέτρα αντιποίνων εναντίον τρομοκρατικών ενεργειών από αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες απειλούν τα ιρανικά συμφέροντα», ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν.

Τη Δευτέρα, ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα διακόψει τις εξαγωγές μέσω των Στενών του Ορμούζ, εάν οι ΗΠΑ εμποδίσουν το Ιράν να χρησιμοποιήσει τον ναυτικό δίαυλο, μέσω του οποίου διακινείται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X