ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Aντεπίθεση με Bradley, Leopard

Oι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ισχυρές άμυνες στις περιοχές που κατέχουν τους τελευταίους μήνες

Ρωσία και Ουκρανία παρουσιάζουν αποκλίνουσες εκδοχές για τις συγκρούσεις γύρω από τη Ζαπορίζια, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα είναι μια δύσκολη μάχη απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Μεγάλες ουκρανικές επιθέσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη στα νότια και στα ανατολικά της Ζαπορίζια. Παρά το γεγονός πως τα κέρδη τους δεν υπήρξαν σημαντικά για το Κίεβο, η κλίμακα των επιχειρήσεων φαίνεται να μην είναι η συνηθισμένη.

Επιπλέον, τρεις υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση φαίνεται να είναι σε πλήρη εξέλιξη, στηρίζοντας την άποψή τους στο γεγονός πως στις προαναφερθείσες επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε πολεμικό υλικό που εστάλη προ μηνών από τους δυτικούς συμμάχους και μέχρι στιγμής φυλασσόταν. Λίγους μήνες πριν, ξεκίνησε μια εκπαίδευση ειδικών στρατιωτικών μονάδων από δυτικούς και ο εξοπλισμός τους με δυτικά όπλα. Στις επιθέσεις της Πέμπτης είδαμε ορισμένες από αυτές τις μονάδες κι, επιπλέον, για πρώτη φορά ευρεία χρήση των γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard και των αμερικανικών πολεμικών οχημάτων Bradley.

«Φαίνεται ότι ορισμένες από τις νέες ταξιαρχίες που συγκρότησε η Ουκρανία γι’ αυτή την αντεπίθεση έχουν δεσμευθεί, γεγονός που δείχνει ότι η αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Eρευνας Εξωτερικής Πολιτικής. «Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κάποια τακτικά κέρδη, αν και έχουν υποστεί απώλειες», πρόσθεσε.

Σημαντικές απώλειες

Η εικόνα του μετώπου παραμένει εν πολλοίς σκοτεινή, καθώς οι Ουκρανοί δεν δίνουν πολλά στοιχεία στο φως, ιδίως όσον αφορά τις απώλειες, και οι Ρώσοι είναι φειδωλοί στις ανακοινώσεις τους. Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι μπλόγκερ, που έχουν αναχθεί σε κρίσιμη πηγή πληροφόρησης, υποστηρίζουν πως οι ουκρανικές επιθέσεις της Πέμπτης αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με αυτούς, οι Ουκρανοί υπέστησαν σοβαρές απώλειες, ενώ το ρωσικό υπουργείο Aμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν μια ουκρανική επίθεση στην περιοχή της Ζαπορίζια, κοντά στο χωριό Νοβονταρίβκα.

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ισχυρές άμυνες στις περιοχές που κατέχουν τους τελευταίους μήνες. Βίντεο που επιβεβαιώνουν οι New York Times δείχνει ουκρανικό τεθωρακισμένο να καταστρέφεται από νάρκη στην πόλη Βέλικα Νοβόσιλκα στην περιοχή του Ντονέτσκ, την Πέμπτη.

Εάν η Ουκρανία αποτύχει να διασπάσει τις ζώνες ναρκών, τις παγίδες τεθωρακισμένων και τις γραμμές των ρωσικών χαρακωμάτων, η επιθυμία της για περαιτέρω εξοπλισμό των δυνάμεών της πιθανώς να μειωθεί, ασκώντας πίεση στο Κίεβο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα ή να «παγώσει» τη σύγκρουση, εδραιώνοντας κάποια από τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.

Πηγή: The New York Times

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  Ukraine  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση