ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πολίτες του Ράιχ» στη Γερμανία: Ο γρίφος της Ακροδεξιάς

Όταν ένας πρίγκιπας, μια πρώην βουλευτής, ένας τραγουδιστής, ένας πιλότος, μια γιατρός και ένστολοι σχεδιάζουν ανατροπή, τότε έχει πρόβλημα η κοινωνία

SPIEGEL, TAZ, EUROINTELLIGENCE

Η επόμενη ημέρα της σύλληψης του πρίγκιπα-επίδοξου πραξικοπηματία στη Γερμανία ξημέρωσε με μουδιασμένο χιούμορ. «Ο (πρόεδρος) Σταϊνμάγερ θα παραμείνει στο αξίωμά του», ανακοίνωσε ειρωνικά ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τaz κάτω από την ημισέλιδη φωτογραφία του 71χρονου Ερρίκου ΙΓ΄, πρίγκιπα Ρόις, με χειροπέδες και ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Η ιστοσελίδα eurointelligence σημειώνει ότι οι σχεδιασμοί της ομάδας γίνονται έναν αιώνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο.

Συνολικά 54 άτομα είχαν συλληφθεί έως χθες σε επιδρομές σε 50 σημεία, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος. Στη διάρκεια των επιδρομών ευρέθησαν όπλα, 130.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και χρυσός και ασήμι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ομάδα βρισκόταν ούτε κατ’ ελάχιστον κοντά στην πραγματοποίηση των στόχων της, αλλά η ύπαρξή της προξένησε προβληματισμούς. «Μπορεί κανείς να διαβάσει την ιστορία ενός τρελού πρίγκιπα και να την κατατάξει καταλλήλως. Θα ήταν όμως σφάλμα να απορρίψει το περιβάλλον αυτό ως περιθωριακό και να αφήσει το ζήτημα μόνο στις αρχές ασφαλείας», εκτίμησε η σχολιάστρια Μπάρμπαρα Γιούνγκε στην ίδια εφημερίδα. «Όταν ένας πρίγκιπας, μια πρώην βουλευτής, ένας τραγουδιστής, ένας πιλότος, μια γιατρός και μερικοί στρατιώτες και αστυνομικοί εισέρχονται από κοινού σε ένα ντελίριο ανατροπής και αρχίζουν να κάνουν σχέδια, τότε έχει πρόβλημα η κοινωνία. Μέχρι τώρα δεν έχει βρει απάντηση στη ριζοσπαστικοποίηση τμημάτων του αστικού κόσμου. Εφόσον άνθρωποι όπως ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν (ο ακροδεξιών τάσεων πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών) χαρακτηρίζονται αβλαβείς και δεν αποκλείονται, δεν θα αργήσει να υπάρξει συνέχεια», υποστήριξε.

Στα σχέδια αυτά, ο Ερρίκος ο ΙΓ΄ επρόκειτο να χρισθεί βασιλιάς και να μετονομαστεί σε Ερρίκο Η΄, ενώ η εν ενεργεία δικαστής και πρώην βουλευτής του κόμματος AfD, Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν, προοριζόταν για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Από τη Μάλζακ Βίνκεμαν, η οποία ήταν βουλευτής έως το 2021, αφαιρέθηκε χθες η πρόσβαση στους χώρους της Βουλής, ενώ τέθηκε σε προσωρινή αργία από το δικαστικό σώμα. Το κόμμα προσπάθησε να κρατήσει τις αποστάσεις του, ανακοινώνοντας πως αν ευσταθούν όσα της καταμαρτυρούνται «φυσικά» θα αποκλειστεί.

Η ιστοσελίδα eurointelligence σημειώνει ότι οι σχεδιασμοί της ομάδας γίνονται έναν αιώνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο. «Στη Γερμανία υπάρχει ακόμη μια μερίδα πληθυσμού, γύρω στο 10% ή περισσότερο, που θα υποστήριζε μια βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος», υπογράμμισε. «Στις ακροδεξιές παρυφές δεν βρίσκονται μόνον εθνικιστές και αντιευρωπαϊστές, αλλά και δίκτυα ανθρώπων με ισχύ και πολιτική επιρροή. Δεν πρόκειται για νεοναζί με τατουάζ στο πρόσωπο», επισήμανε.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν η ηλικία των συμμετεχόντων, καθώς ήταν όλοι άνω των 40 ετών. Ο επίδοξος αρχηγός, ηλικίας 71 ετών, είχε επιχειρήσεις οινοπνευματωδών καθώς και διαχείρισης ακινήτων, ενώ διέθετε οικογενειακό πύργο στη Θουριγγία. Η οικογένειά του τον είχε αποκλείσει λόγω των ακραίων απόψεών του, ενώ είχε χάσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του σε δικαστικές διαμάχες στις οποίες εμπλεκόταν λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του.

Το σκάνδαλο Wirecard

Κατά τα λοιπά, άρχισε χθες στο Μόναχο η δίκη για τo οικονομικό σκάνδαλο Wirecard, τη μεγαλύτερη τραπεζική απάτη στην ιστορία της Γερμανίας. O εισαγγελέας υποστήριξε ότι τα στελέχη του τραπεζικού οργανισμού παραποιούσαν από το 2015 έως το 2020 τα βιβλία, επινοώντας χρηματοδότες που δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για το τραπεζικό σύστημα και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση