ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico - Δυναμική παρέμβαση της Σ. Κυριακίδου για το πλοίο με τα εγκαταλελειμμένα βοοειδή

H Επίτροπος ζήτησε από τις ελληνικές αρχές βοήθεια για την εξεύρεση «προσωρινής» βοήθειας στο σκάφος Elbeik

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλοίο που μετέφερε περισσότερα από 1,700 ανεπιθύμητα βοοειδή επετράπη τελικά να αγκυροβολήσει κοντά στο λιμάνι Καλοί Λιμένες στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά από δυναμική παρέμβαση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.

Την Παρασκευή η Επίτροπος ζήτησε από τις ελληνικές αρχές βοήθεια για την εξεύρεση «προσωρινής» βοήθειας στο σκάφος Elbeik.
Το Elbeik είναι ένα από τα δύο σκάφη μεταφοράς βοοειδών που βρίσκονται στη θάλασσα από τότε που απέπλευσαν από την Ισπανία τον Δεκέμβριο, αφού τους απαγορεύθηκε η εκφόρτωση των βοοειδών τους σε χώρες όπως η Τουρκία, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Σαρδηνία και τα κατεχόμενα στην Κύπρο, λόγω του φόβου ότι οι αγελάδες ενδέχεται να ήταν μολυσμένες από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ότι η Επίτροπος Κυριακίδου, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ως εκ τούτου είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «να συμβάλουν στην εξεύρεση άμεσης λύσης για τη διασφάλιση της καλής διαβίωσης και της υγείας των ζώων».

«Σούπερ Στέλλα», την χαρακτήρισε το Politico στην σχετική είδηση

Σύμφωνα με την διεθνή ΜΚΟ για την ευημερία των ζώων φάρμας CIWF, το πλοίο Εlbeik είχε εξαντλήσει τα καύσιμα, τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα και αντιμετώπιζε ένα αβέβαιο μέλλον πριν από την παρέμβαση της κ. Κυριακίδου, έχοντας λάβει εντολή από τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψει τα ελληνικά ύδατα.

Ωστόσο, στη συνέχεια επετράπη στο πλοίο να αγκυροβολήσει στην Κρήτη όπου σύμφωνα με την CIWF θα επιτρεπόταν στο πλοίο ο ανεφοδιασμός.

Από εκεί, «το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει για την Καλαμάτα, όπου θα παραλάβει νερό, τροφή για το πλήρωμα και τροφή για τα ζώα», όπως δήλωσε η Διευθύντρια της CIWF Ευρώπης Όλγα Κήκου, που βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Η κ. Κήκου τόνισε ότι η παρέμβαση της Επίτρόπου ήταν «ο αποφασιστικός παράγοντας που συνέβαλε στην παροχή βοήθειας στο πλοίο».

Το άλλο πλοίο βοοειδών, το Karim Allah, επέστρεψε στο λιμάνι της Καρθαγένης στην Ισπανία με πάνω από 800 αγελάδες, οι οποίες σήμερα είναι αργά ευθανοποιημένες, αναφέρει η CIWF. Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι η κ. Κυριακίδου εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων στις αρχές της Ισπανίας και της Κύπρου και ζήτησε «συνεργασία και συνεχή προσοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση