ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Politico: Κατανοώντας το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την Υγεία

Το προηγούμενο ποσό το οποίο η Επιτροπή πρότεινε για την υγεία ήταν μόλις το 4% του σημερινού ποσού

Newsroom K

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μόλις 413 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα της Υγείας. Αυτό το ποσό, αποτελεί περίπου το 4% του συνολικού ποσού των 9,4 δισ. ευρώ που η Κομισιόν δέσμευσε σήμερα.

Ακόμη, η δομή και ο τρόπος διανομής της χρηματοδότησης έχει αλλάξει, καθώς ο τομέας πλέον δεν θα στεγάζεται κάτω από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Όπως αναφέρει το Politico, για το σχέδιο της Κομισιόν για την Υγεία, τα 7,7 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., σκοπός του οποίου για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι η επούλωση των πληγών που έχει αφήσει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ένωση.

Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα 1,67 δισ. ευρώ του σχεδίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα προέρχονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) του μπλοκ, δηλαδή τον παραδοσιακό επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ερωτώμενος σχετικά με το αν τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για τους δύο προϋπολογισμούς θα σημαίνουν την έλλειψη συνέχειας στις δαπάνες για την Υγεία, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Johannes Hahn, απάντησε ότι «το αρχικό μέρος των χρημάτων είναι για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας στα Συστήματα Υγείας των Κρατών-Μελών, δεδομένων και των ελλείψεων οι οποίες παρατηρήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας».

«Καταστάσεις σαν και αυτές [που παρατηρήθηκαν κατά την κρίση] θα πρέπει να αποφεύγονται στο μέλλον», τόνισε ο Επίτροπος στο Politico. «Πρέπει να προετοιμαστούμε και, ως εκ τούτου, πολλές από αυτές τις επενδύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον».

«Μακροπρόθεσμα φυσικά και θα απαιτούνται νέες παρεμβάσεις, και για το λόγο αυτό θα υπάρχουν τα πρόσθετα χρήματα από το ΠΔΠ» πρόσθεσε ο Hahn. Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός «φαίνεται να είναι αρκετός» σημείωσε.

Σύμφωνα με το Politico, αρκετοί πολιτικοί και ομάδες στις Βρυξέλλες χαρακτήρισαν το ανανεωμένο σχέδιο ως μια σημαντική νίκη για τον τομέα της Υγείας, ενώ η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία» επικρότησε επίσης την πρόταση, σημειώνοντας πως «η δημόσια υγεία λαμβάνει τελικά την αναγνώριση που της αξίζει».

Με Πληροφορίες: Politico

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση