ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πως οι αποφάσεις για τις αφγανικές ροές μένουν στο χαρτί

Κονδύλια προς Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν για να προφυλαχθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ε.Ε φαίνεται για κατώτερη των περιστάσεων και αδύναμη να αντιμετωπίσει «ευρωπαϊκά» μιαν ενδεχόμενη, επικείμενη μεταναστευτική κρίση και δείχνει να καταλήγει σε μια χάρτινη, μονή ζώνη άμυνας, η οποία συνίσταται στη χορήγηση κονδυλίων σε «κάποιες χώρες» που περιβάλλουν το Αφγανιστάν, ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφός τους.

Δεύτερη ουσιαστική γραμμή άμυνας ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί από την Ε.Ε, η οποία αποφεύγει να αγγίξει τη «καυτή πατάτα» της κοινής ευρωπαϊκής διαχείρισης ενδεχόμενων ροών που ενδέχεται να φτάσουν στην επικράτεια της, στο πλαίσιο μιας ίσης κατανομής βαρών των κρατών-μελών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες «πρώτης γραμμής», όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έχει φροντίσει να κόψει την όρεξη όσων θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για μια ευρωπαϊκή απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη και την έννοια της αλληλεγγύης. Κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει ένα σύστημα αναλογικής κατανομής προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Ε.Ε, ενώ στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθούν οι «Visegrad 4» (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία).

Διαβάστε τo ρεπορτάζ τoυ Παύλου Κ. Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση