ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προέλαση του ουκρανικού στρατού κατά μήκος του Δνείπερου

Και στα ανατολικά, πλησιάζει σε απόσταση βολής από Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ πλέον

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διαρρήξει τη ρωσική άμυνα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ επεκτείνουν την ταχεία αντεπίθεσή τους στα ανατολικά, καταλαμβάνοντας περισσότερο έδαφος σε περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία και απειλώντας γραμμές ανεφοδιασμού για τα στρατεύματά της.

Σημειώνοντας το μεγαλύτερο επίτευγμά τους στο νότο από την έναρξη του πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πολλά χωριά σε προέλαση κατά μήκος του στρατηγικού ποταμού Δνείπερου τη Δευτέρα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι και ένας ηγέτης που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας κατέλαβε πόλεις σε διάφορες περιοχές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Έχουν απελευθερωθεί νέα πληθυσμιακά κέντρα σε πολλές περιοχές. Σφοδρές μάχες διεξάγονται σε αρκετούς τομείς του μετώπου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε μήνυμά του.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ – μιας από τις δύο περιφέρειες που αποτελούν το Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας – δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα ψυχιατρείο στην πόλη Σβάτοβο, ένα στόχο καθ’ οδόν για την ανακατάληψη των μεγάλων πόλεων Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ.

«Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων δωματίων στο κτίριο και έχουν πάρει αμυντικές θέσεις», είπε στην ουκρανική τηλεόραση.

Στο νότο, τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη Ντουντσάνι, κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, που διχοτομεί τη χώρα, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία ηγέτης στα κατεχόμενα τμήματα της επαρχίας της Χερσώνας.

«Υπάρχουν οικισμοί που καταλαμβάνονται από ουκρανικές δυνάμεις», είπε ο Σάλντο.

Το Ντουντσάνι βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια από το σημείο που βρισκόταν το μέτωπο πριν από την ανακάλυψη της Δευτέρας, υποδεικνύοντας την ταχύτερη πρόοδο του πολέμου στο Νότο. Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί είχαν σκαφτεί σε ισχυρά ενισχυμένες θέσεις κατά μήκος μιας κυρίως στατικής γραμμής του μετώπου από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.

Ενώ η Ουκρανία δεν έχει δώσει ακόμη πλήρη απολογισμό των εξελίξεων, στρατιωτικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν ορισμένες λεπτομέρειες.

Στρατιώτες της 128ης Ορεινής Ταξιαρχίας Εφόδου της Ουκρανίας ύψωσαν τη μπλε και κίτρινη εθνική σημαία στη Μιρολιούμπιφκα, ένα χωριό μεταξύ του πρώην μετώπου και του Δνείπερου, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Σέρχιι Χλαν, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, απαρίθμησε τέσσερα άλλα χωριά που απελευθερώθηκαν ή όπου είχαν φωτογραφηθεί ουκρανικά στρατεύματα. «Αυτό σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας κινούνται δυναμικά στις όχθες του Δνείπερου, πιο κοντά στο Μπέρισλαβ», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση