ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση πορτογαλικής προεδρίας: AstraZeneca μόνο για τους άνω των 60

Συνιστά την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης για την χρήση του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Πορτογαλία, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας του μπλοκ, προτείνοντας την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, η χώρα συνιστά την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης, με βάση την οποία η χρήση του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας θα περιοριστεί σε άτομα άνω των 60 ετών.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι προκειμένου να καθιερωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, και ο περιορισμός της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στις ίδιες ηλικιακές ομάδες, ίσως να ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίντο, με ημερομηνία 9 Απριλίου.

«Από την έναρξη της συνάντησης, αλλά κυρίως κατά τη διάρκειά της, τα κράτη μέλη ήταν ιδιαίτερα διχασμένα σχετικά με το πώς έπρεπε να κινηθούν»

Η συγκεκριμένη πρόταση ήλθε αφότου οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση την περασμένη εβδομάδα, σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι «από την έναρξη της συνάντησης, αλλά κυρίως κατά τη διάρκειά της, [φάνηκε ότι] τα κράτη μέλη ήταν ιδιαίτερα διχασμένα σχετικά με το πώς έπρεπε να κινηθούν». Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας ότι «η ευαίσθητη φύση του ζητήματος έκανε πολλούς από εμάς να αισθανόμαστε απογοήτευση και αυτό κατέστη σαφές στη σύσκεψη των κρατών – μελών.

Παρά τους κινδύνους, η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα φάρμακα – και η αντίστοιχη βρετανική – επέμειναν την περασμένη Τετάρτη ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τα ρίσκα και πως το εμβόλιο θα πρέπει να παραμείνει στη μάχη κατά της Covid ως εργαλείο ζωτικής σημασίας.

Ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία, προτείνοντας τη χρήση του μόνο για άτομα άνω των 60, ενώ ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προέβη στη σύσταση να δοθεί μια εναλλακτική επιλογή σε άτομα κάτω των 30, εάν υπάρχει κάποια διαθέσιμη.

Οι αποφάσεις για περιορισμό της χρήσης του εν λόγω εμβολίου ήρθαν μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπίστωσε μια «έντονη συσχέτιση» με θρομβώσεις. Η ρυθμιστική αρχή δεν εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας τα κράτη – μέλη να λάβουν αυτή την απόφαση.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση