ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρωτοβουλία Κυριακίδου-Λέναρτσιτς για περίθαλψη Παλαιστινίων ασθενών σε Ευρωπαϊκά νοσοκομεία

Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την απομάκρυνση χιλιάδων ασθενών από την εμπόλεμη Γάζα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι οι δυο Επίτροποι, Στέλλα Κυριακίδου και  Janez Lenarčič ζητούν την άμεση περίθαλψη βαριά ασθενών Παλαιστινίων στην ΕΕ.

Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την απομάκρυνση χιλιάδων ασθενών από την εμπόλεμη Γάζα στις χώρες μέλη της, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να βοηθήσει τους παγιδευμένους εκεί Παλαιστίνιους που χρειάζονται επειγόντως υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με την επιστολή που έχει αποσταλεί χιλιάδες βαριά ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν επειδή το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας είναι υπό κατάρρευση, με τα περισσότερα νοσοκομεία να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα. “Πολλοί ασθενείς χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, η οποία απλώς δεν είναι διαθέσιμη λόγω της καταστροφής των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης", αναφέρεται στο δημοσίευμα της Financial Times. "Στους ασθενείς αυτούς περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά που υποφέρουν από σοβαρούς τραυματισμούς και άτομα με χρόνιες παθήσεις, των οποίων η ζωή κινδυνεύει χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση", έγραψαν η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarčič.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει περισσότερους από 9.000 ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία και έστειλε στην ΕΕ κατάλογο με 109 "σοβαρά άρρωστα και τραυματισμένα" παιδιά.

Ο ανθρωπιστικός βραχίονας της ΕΕ, ECHO, διαθέτει οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τους ασθενείς που απομακρύνονται στην Ευρώπη, αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν νοσοκομειακή περίθαλψη. "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενεργήσουμε άμεσα για να διασφαλίσουμε την ασφαλή εκκένωση των ασθενών σε νοσοκομεία εκτός Γάζας, όπου μπορούν να λάβουν τη σωτήρια θεραπεία που χρειάζονται", δήλωσαν οι Επίτροποι. "Αν και έχουμε επίγνωση των πρακτικών και διοικητικών δυσκολιών αυτής της επιχείρησης, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν με μια συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση