ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρά Μόσχας κατά Κάμερον για τη «χρήση βρετανικών όπλων εντός Ρωσίας»

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος. Για μία «πολύ επικίνδυνη δήλωση» έκανε λόγο η Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα και επέμεινε ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει 3 δισ. λίρες ετησίως για όσο διάστημα χρειαστεί. «Καθώς η Ρωσία χτυπάει μέσα στην Ουκρανία, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Ουκρανία αισθάνεται την ανάγκη να διασφαλίσει τη δυνατότητα άμυνάς της», δήλωσε ο Κάμερον.

Η Ρωσία έκανε λόγο για «άλλη μια πολύ επικίνδυνη δήλωση». «Πρόκειται για μια άμεση κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε: «Ο Κάμερον είναι ο πρώτος δυτικός πολιτικός που παραδέχεται ότι η Δύση πολεμά τη Ρωσία με τα χέρια των Ουκρανών», προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ είναι «μία ακόμα απόδειξη του υβριδικού πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας».

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν παροτρύνει την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις της σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο κ. Πεσκόφ άφησε επίσης αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Δύση θα έπρεπε «νομίμως» να εξετάσει εάν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, «εάν οι Ρώσοι διέσχιζαν τις γραμμές του μετώπου και υπήρχε ουκρανικό αίτημα».

Τα σχόλια Μακρόν στον Economist δείχνουν μια «πολύ επικίνδυνη τάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενες τις ελλείψεις της Ουκρανίας σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

Ουκρανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μια καλοκαιρινή επίθεση στις βορειοανατολικές περιοχές του Χάρκοβο και του Σούμι.

Ο διοικητής της εθνικής φρουράς, Ολεξάντρ Πιβνένκο, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ετοιμάζει «δυσάρεστες εκπλήξεις» και στρατολογεί αθόρυβα 30.000 άτομα τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση