ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ριψοκίνδυνες κινήσεις από τον Ερντογάν

Ανοίγει το κεφάλαιο για απόκτηση πυρηνικών όπλων και απειλεί την Ευρώπη για το προσφυγικό

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ριψοκίνδυνες κινήσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας οι οποίες προκαλούν προβληματισμό ακόμη και στο εσωτερικό του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για μια δήλωση που προβλημάτισε έμπειρους πολιτικούς και αναλυτές στην Άγκυρα. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι μέχρι σήμερα καμία «σοβαρή χώρα» που φέρει τον στόχο της ανάδειξης ως πυρηνική δύναμη, δεν έχει ακολουθήσει την πορεία του κ. Ερντογάν και προχωρήσει στην δημόσια ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρόθεσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την νέα τροπή των εξελίξεων στην τουρκική εξωτερική.

Ο κ. Ερντογάν έστειλε νέο απειλητικό μήνυμα στην Δύση, προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να ανοίξει τις «πύλες» της και να στείλει στην Ευρώπη νέο προσφυγικό κύμα, σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν, στα πλαίσια των νέων δηλώσεων του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βόρειας Συρίας, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της χώρας του για την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, στην οποία θα εγκατασταθούν 1 εκ. πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία.

Η ερμηνεία των νέων κινήσεων

Πως θα πρέπει να ερμηνευτούν τα νέα μηνύματα του κ. Ερντογάν και η απόπειρα εντυπωσιασμού της δυτικής και τουρκικής κοινής γνώμης; Οι τελευταίες πληροφορίες στην Άγκυρα θέλουν τον κ. Ερντογάν να «ακροβατεί» διπλωματικά ανάμεσα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ, δυο υπερδυνάμεις που στην Συρία ασκούν έντονη πίεση στην τουρκική πλευρά για να επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις. Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα, το ΑΚΡ παρουσιάζει σημάδια διάλυσης, με πρώην ηγετικά στελέχη του κόμματος να προχωρούν στην δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση