ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:17
 

Ριζική ανασυγκρότηση του τουρκικού στρατού

Οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν και τα στρατεύματα στα Κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε ριζική ανασυγκρότηση οδηγείται ο τουρκικός στρατός ύστερα από τον νόμο που πέρασε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και έλαβε την έγκριση του προέδρου Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα του κράτους. Οι νέες αλλαγές επηρεάζουν άμεσα και τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που προώθησαν από κοινού τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και το επιτελείο του στρατού, η στρατιωτική θητεία στην Τουρκία μειώθηκε σε έξι μήνες και η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας πλέον έγινε μόνιμη.
Σύμφωνα με τον νόμο, για όλους τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με τα αρχεία απογραφής, η περίοδος στρατιωτικής θητείας θα ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου και θα λήγει την 1η Ιανουαρίου, όταν φτάσει στην ηλικία των 41 ετών.

Στην Τουρκία οι αναλυτές εντάσσουν τον νόμο περί στρατολογίας στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας της χώρας για μετάβαση σε επαγγελματικό στρατό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι αριθμητικά θα έχει μικρότερο σχήμα σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, μελλοντικά θα είναι μια πιο αποτελεσματική μονάδα κρούσης, που θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται σε διάφορες περιοχές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θητεία 6 μηνών

Ο χρόνος υπηρεσίας θα είναι πλέον 6 μήνες για τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες και 12 μήνες για τους έφεδρους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς. Η στρατιωτική θητεία μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί από τον πρόεδρο για διάστημα έως 5 ετών.
Το Γενικό Επιτελείο θα ενημερώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ανάγκες και το ποσοστό κατανομής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Υπουργείο θα κατανείμει το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν τουλάχιστον 4 έτη και εκείνοι των ξένων ιδρυμάτων, το ισοδύναμο των οποίων γίνεται δεκτό ως πτυχιούχοι αλλοδαπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα κατατάσσονται στο στρατό ως υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί.

Τα Κατεχόμενα

Με τις νέες ρυθμίσεις, περισσότεροι από 100 χιλ. Τούρκοι στρατιώτες θα απολυθούν αμέσως. Η ξαφνική μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων επηρεάζει άμεσα και τα Κατεχόμενα, με χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες να επιστρέφουν στη χώρα. Προηγουμένως η Άγκυρα είχε ενημερώσει ότι λόγω της νέας εξέλιξης δεν πρόκειται να προκύψουν σημαντικές ελλείψεις και κενά στις δυνάμεις του τουρκικού στρατού που βρίσκονται στα Κατεχόμενα από το 1974 μέχρι σήμερα. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον τουρκικό στρατό να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X