ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:09
 

Ρωσοτουρκικό «deal» για Λιβύη

Σε εξέλιξη η τετραμερής διάσκεψη στην Μόσχα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη αποδίδει θετικά αποτελέσματα στην Λιβύη. Με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι εμπλεκόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης συμφωνούν για εκεχειρία. Αμέσως μετά την εκεχειρία ακολουθεί τετραμερή διάσκεψη στην Μόσχα, στην οποία συμμετάσχουν Ρωσία, Τουρκία και οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη.

Πριν από λίγες ώρες, οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας έσπευσαν στην Μόσχα. Στην ρωσική πρωτεύουσα σπεύδουν και οι εκπρόσωποι της Τρίπολης και της ανατολικής Λιβύης. Τουρκικές πηγές δεν αποκλείουν την σύναψη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με την καθοδήγηση του Κρεμλίνου και την υποστήριξη της Άγκυρας.

Η εκεχειρία

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι λιβυκές δυνάμεις που είναι πιστοί στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις 00:01 π.μ., την 12η Ιανουαρίου, υπό τον όρο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους αντιπάλους τους. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) συμφώνησε για την ανακωχή. Η Τουρκία και η Ρωσία προέτρεψαν τα μαχόμενα κόμματα της Λιβύης να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών επιθέσεων.

Από τον Απρίλιο, οι δυνάμεις του εθνικού στρατού της Λιβύης που είναι πιστοί στον Χάφταρ διεξάγουν εκστρατεία για να καταλάβουν την Τρίπολη.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε και στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση της Τριπολης δήλωσε: «απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο και την έκκληση του Ρώσου Προέδρου για κατάπαυση του πυρός, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός ξεκινώντας στις 00:00 στις 12 Ιανουάριου».

Χαιρετίζουν την εκεχειρία

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την ανακωχή και προέτρεψε τα συγκρουόμενα κόμματα «να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφορών».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν ένα «πρώτο βήμα» προς μια πολιτική λύση, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την τελική λύση.

Λίγο μετά την κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Τρίπολης έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας επαίνεσε την κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι είναι το «αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διπλωματίας της Τουρκίας».

Τετραμερή διάσκεψη στην Μόσχα

Πριν από λίγη ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε την πληροφορία ότι «οι αναμενόμενοι απεσταλμένοι της Λιβύης έφθασαν στη Μόσχα και σύντομα θα ενταχθούν στη ρωσική-τουρκική συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών και αρχηγών Αμύνης, όπως έγραψε η εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής Υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook».

Το Ρωσικό Υπουργείο επιβεβαίωσε ότι οι Σάρραζ και Χάφταρ θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Μόσχα τη Δευτέρα.

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Πόλη μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, η ρωσική-τουρκική συνάντηση σε επίπεδο των αρχηγών των υπουργείων Εξωτερικών και άμυνας, για την κρίση της Λιβύης, ξεκίνησε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η κ. Ζαχάροβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«FSADFKLFAÄFKASKFKDASFÄASKFÄÖASKFASLÄFLÖFKFKÖLASFLÖÄALFAÖLDSFÄDA KAÖFDJSKFAÖSLKFA AKDFÖALKFADF »
Haris  |  22:13

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«FSADFKLFAÄFKASKFKDASFÄASKFÄÖASKFASLÄFLÖFKFKÖLASFLÖÄALFAÖLDSFÄDA KAÖFDJSKFAÖSLKFA AKDFÖALKFADF »
Haris  |  22:12

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X