ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:55
 

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Έχουμε πλέον μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και οι επιλογές περιορισμένες». Το συγκεκριμένο, χαρακτηριστικό μήνυμα μοιράστηκαν με την «Κ» την νύχτα της Τρίτης, Ισραηλινοί και ξένοι αναλυτές που παρακολουθούν το νέο πολιτικό θρίλερ στο Ισραήλ. 

Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, δεύτερες μέσα σε λίγους μήνες, δεν δίνουν καθαρό νικητή με αυτοδυναμία στην ισραηλινή βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 έδρες. Για την κυβερνητική αυτοδυναμία απαιτούνται 61 έδρες και σύμφωνα με τα πρώτα exit polls καμία συμμαχία κομμάτων δεν δύναται να «αγγίξει» τον συγκεκριμένο «μαγικό» αριθμό.

Τα exit polls

Την νύχτα της Πέμπτης, οι κάλπες σε ολόκληρο το Ισραήλ έκλεισαν στις 22.00. Αμέσως μετά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν ξεχωριστά exit polls. Οι ειδικοί και αναλυτές συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή για τα αποτελέσματα αυτών των σφυγμομετρήσεων καθώς στο παρελθόν τα exit polls είχαν μεγάλες αποτυχίες.

Παρόλα αυτά, σε γενικές γραμμές, οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Τετάρτης, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι η τελική εικόνα ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το απόγευμα της ίδιας μέρας. Την ίδια στιγμή, η ανώτατη εκλογική αρχή της χώρας διευκρινίζει ότι ίσως να χρειαστούν αρκετές ημέρες για την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Ο Πρόεδρος επιλέγει Πρωθυπουργό

Αμέσως μετά, την σκυτάλη θα αναλάβει ο Πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ρουβέν Ριβλίν, ο οποίος θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εισέρχονται στη νέα ισραηλινή βουλή. Ο κάθε ηγέτης θα προτείνει έναν υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο κ. Ριβλίν θα λάβει την τελική απόφαση με βάση αυτή την λίστα υποψήφιων πρωθυπουργών και στην συνέχεια θα αναθέσει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σε όποιον αυτός θεωρεί ικανότερο να φέρει το εν λόγω καθήκον εις πέρας.

Οι προβλέψεις για την σύνθεση της νέας βουλής

Σύμφωνα με τα ξεχωριστά exit polls των ισραηλινών καναλιών 11, 12 και 13, την νύχτα της Τρίτης οι προβλέψεις για τον αριθμό εδρών των κομμάτων στη νέα ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) είχε ως εξής:

Λικούντ (το κόμμα του Μπενιαμήν Νετανιάχου, κεντροδεξιά): 31-33

-Μπλε και Γαλάζιο (κεντρώο): 32-34

-Κοινή Λίστα (συμμαχία αραβικών σχηματισμών): 12-13

-Σας (συντηρητικό): 8

-UTJ (συντηρητικό): 8

-Γισράελ Μπεϊτενού (κοσμικό, εθνικιστικό): 8

-Γιαμίνα (εθνικιστικό): 6-8

-Εργατικό (κεντροαριστερά): 5-6

-Δημοκρατική Ένωση (κεντροαριστερά): 5-6

Τα σενάρια και τα πρώτα συμπεράσματα

Με βάση τις προβλέψεις, την νύχτα της Τρίτης εξάγονται τέσσερα συμπεράσματα, σημαντικά για το πολιτικό μέλλον του Ισραήλ.
Πρώτον, την αμέσως επόμενη περίοδο, το Ισραήλ παραμένει αντιμέτωπο με δυο σενάρια: Είτε τα μεγάλα κόμματα θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για την δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, είτε η χώρα θα οδηγηθεί για τρίτη φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις κάλπες. Οι ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το δεύτερο ενδεχόμενο απομακρυσμένο.

Δεύτερον, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά την έμμεση υποστήριξη που δέχθηκε από τις ΗΠΑ και την εθνικιστική ρητορική του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο. Αυτή η εξέλιξη τον φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς σε λίγες εβδομάδες αντιμετωπίζει τους δικαστές για τις υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν εις βάρος του. Την νύχτα της Τρίτης, το κόμμα του ανακοίνωσε ότι ο κ. Νετανιάχου είναι έτοιμος και πρόθυμος να παραμείνει στην πρωθυπουργία και να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις βασικές γραμμές του Λικούντ.

Τρίτον, η συμμαχία των αραβικών κομμάτων σημείωσε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα στις εκλογές της Τρίτης. Σε περίπτωση που τελικά τα μεγάλα κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια μεγάλη κυβέρνηση συμμαχίας, η Κοινή Λίστα την οποία απαρτίζουν αραβικοί σχηματισμοί ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, από την σύνθεση και το πρόγραμμα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα σε σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η στρατηγική συμμαχία με την Κύπρο και την Ελλάδα και φυσικά η ένταση που κορυφώνεται στις σχέσεις με το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X