ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε βαθιά πολιτική κρίση το Ισραήλ

Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού την ώρα που η χώρα οδηγείται σε τρίτες εκλογές μέσα σε λίγους μήνες

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές κρίσεις από την περίοδο της ίδρυσής του. Τα μεγαλύτερα κόμματα αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας λίγο μετά τις δεύτερες επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά και ξένα μέσα ενημέρωσης ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορείται πλέον επισήμως για διαφθορά από Ισραηλινούς εισαγγελείς, μια κίνηση η οποία απειλεί να τερματίσει την πολιτική καριέρα του πρωθυπουργού και να εμβαθύνει τα πολιτικά δεινά της χώρας.

Οι κατηγορίες και η αντίδραση του Νετανιάχου

Οι κατηγορίες ακολουθούν τρεις εισαγγελικές έρευνες για τις σχέσεις του κ. Νετανιάχου με πλούσιους φίλους και ρυθμιστικές χάρες που φέρεται να υποσχέθηκε στους βαρόνους των μέσων ενημέρωσης για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή κάλυψη για αυτόν και τη σύζυγό του. Σε τηλεοπτική ομιλία την Πέμπτη, ο κ. Νετανιάχου, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε μάρτυρες ενός πραξικοπήματος εναντίον του πρωθυπουργού με ψευδείς κατηγορίες, με μια μολυσμένη και παραμορφωμένη έρευνα. Αυτό που περνάω δεν είναι εύκολο – είμαι επίσης άνθρωπος. Χύνεται το αίμα μου, το αίμα της γυναίκας μου και το αίμα του γιού μου».

Η μεγάλη κρίση

Τα κατηγορητήρια έρχονται στο προσκήνιο καθώς το Ισραήλ βυθίζεται σε μια μεγάλη πολιτική κρίση. Ο Ρούβεν Ρίβλιν, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη στο ισραηλινό Κοινοβούλιο ότι είχε περιθώρια τριών εβδομάδων για να επιλέξει υποψήφιο για το αξίωμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία των 61 εδρών. Διαφορετικά θα ακολουθήσουν τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε 11 μήνες.

Τόσο ο κ. Νετανιάχου όσο και ο Μπένι Γκάντζ, ο κύριος πολιτικός αντίπαλός του, έχουν ήδη προσπαθήσει και αποτύχει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.
Χωρίς πλειοψηφία, ο κ. Νετανιάχου υπηρετεί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη και αν κατηγορηθεί επισήμως από τους εισαγγελείς.

Ο «θρυλικός» Νετανιάχου

Στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός που παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία του Ισραήλ και κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή του έθνους από τη δεκαετία του 1990, όταν αντιστάθηκε στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο.

Την τελευταία δεκαετία, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς και τράβηξε τη χώρα προς τα δεξιά, σφυρηλατώντας συμμαχίες με την υπερσυντηρητική Ορθόδοξη θρησκευτική μειονότητα και ικανοποιώντας αποίκους και αντι-Άραβες σκληροπυρηνικούς σε αυτό που χαρακτήρισε ως την ισχυρότερη δεξιόστροφη κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.

Η Υπόθεση Νετανιάχου

Οι κατηγορίες εναντίον του κ. Νετανιάχου προέρχονται από 16 μήνες ερευνών από την ισραηλινή αστυνομία για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με σκοτεινούς κύκλους συμφερόντων.

Οι εισαγγελείς, σε υποθέσεις με κωδική ονομασία 1000, 2000 και 4000, έχουν τεκμηριώσει ότι ο κ. Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα, το προηγούμενο διάστημα δωροδοκήθηκαν από επιχειρηματίες, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ έδωσαν στην δημοσιότητα ηχογραφήσεις που έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

Ορισμένα μέλη του εσωτερικού κύκλου της Πρωθυπυργίας είχαν κατηγορηθεί πριν από το κατηγορητήριο του κ. Νετανιάχου.

Ο περιφερειακός αντίκτυπος

Η Υπόθεση Νετανιάχου και η πολιτική κρίση στο Ισραήλ επιφυλάσσει περιφερειακό αντίκτυπο. Οι πρωτεύουσες της περιοχής παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Ισραήλ. 

Το αβέβαιο πολιτικό μέλλον του Ισραήλ επηρεάζει άμεσα χώρες όπως την Αίγυπτο και την Κύπρο, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την γειτονική χώρα.

Το «ισραηλινό πολιτικό θρίλερ» παρακολουθούν από κοντά και Μεγάλες Δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευελπιστεί ότι ο κ. Νετανιάχου θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει την κρίση και να κρατηθεί στην εξουσία, ακόμη και δίχως την πρωθυπουργία του κ. Νετανιάχου, αρκεί να συνεχιστεί η στενή συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορα μέτωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X