ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε νέους εξοπλισμούς οδηγούν τα καινοτόμα πυραυλικά συστήματα

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) καθιστά επιτακτική τη σύναψη νέων διεθνών συμβάσεων

Newsroom Κ, Αθήνα

Νέα εξοπλιστική κούρσα ευνοούν οι καινοτόμες πυραυλικές τεχνολογίες, όπως τα υπερηχητικά συστήματα, ικανά να ταξιδεύουν με ταχύτητα 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου European Leadership Network, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Voice of America.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) καθιστά επιτακτική τη σύναψη νέων διεθνών συμβάσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων. Η Ρωσία πραγματοποίησε πέρυσι τον Δεκέμβριο επιτυχημένη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου της Avangard, ικανού να αποφεύγει κάθε αμυντικό σύστημα. Ο Avangard αναπτύσσει ταχύτητα 11.000 χλμ. την ώρα, κινούμενος στη στρατόσφαιρα της Γης, προτού απελευθερώσει το οπλικό του σύστημα πάνω από τον στόχο.
ΗΠΑ, Κίνα και Αυστραλία αναπτύσσουν επίσης ανάλογα πυραυλικά συστήματα.

«Οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι θα είναι πολύ ταχύτεροι και ευκίνητοι από ό,τι τα συμβατικά πυραυλικά όπλα και θα είναι έτσι ικανοί να παρακάμπτουν κάθε επίγειο ή πυραυλικό αμυντικό σύστημα», λέει η συντάκτρια της έκθεσης, Καταρζίνα Κούμπιακ. Η ανάπτυξη πυραύλων διττού ρόλου –ικανών να μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση– έχει θολώσει τα νερά των αμυντικών μελετών. «Σε συνθήκες κρίσης, κάθε στρατός λειτουργεί υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης. Ενας πύραυλος, ο οποίος πλησιάζει στις θέσεις άμυνας μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένη αντίδραση και κλιμάκωση», σημειώνει η Κούμπιακ.

Στις αρχές Αυγούστου, πυραυλική δοκιμή στη ρωσική αρκτική ζώνη προκάλεσε τον θάνατο πέντε φυσικών και την έκλυση μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας, υποχρεώνοντας τη Μόσχα να παραδεχθεί ότι πραγματοποιούσε δοκιμή μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρας υπερηχητικών πυραύλων νέας γενιάς, ικανών να οδηγήσουν σε νέα εξοπλιστική κούρσα μεταξύ υπερδυνάμεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X