ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:35
 

Σε νέους εξοπλισμούς οδηγούν τα καινοτόμα πυραυλικά συστήματα

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) καθιστά επιτακτική τη σύναψη νέων διεθνών συμβάσεων

Newsroom Κ, Αθήνα

Νέα εξοπλιστική κούρσα ευνοούν οι καινοτόμες πυραυλικές τεχνολογίες, όπως τα υπερηχητικά συστήματα, ικανά να ταξιδεύουν με ταχύτητα 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου European Leadership Network, που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Voice of America.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η κατάρρευση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) καθιστά επιτακτική τη σύναψη νέων διεθνών συμβάσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων. Η Ρωσία πραγματοποίησε πέρυσι τον Δεκέμβριο επιτυχημένη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου της Avangard, ικανού να αποφεύγει κάθε αμυντικό σύστημα. Ο Avangard αναπτύσσει ταχύτητα 11.000 χλμ. την ώρα, κινούμενος στη στρατόσφαιρα της Γης, προτού απελευθερώσει το οπλικό του σύστημα πάνω από τον στόχο.
ΗΠΑ, Κίνα και Αυστραλία αναπτύσσουν επίσης ανάλογα πυραυλικά συστήματα.

«Οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι θα είναι πολύ ταχύτεροι και ευκίνητοι από ό,τι τα συμβατικά πυραυλικά όπλα και θα είναι έτσι ικανοί να παρακάμπτουν κάθε επίγειο ή πυραυλικό αμυντικό σύστημα», λέει η συντάκτρια της έκθεσης, Καταρζίνα Κούμπιακ. Η ανάπτυξη πυραύλων διττού ρόλου –ικανών να μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση– έχει θολώσει τα νερά των αμυντικών μελετών. «Σε συνθήκες κρίσης, κάθε στρατός λειτουργεί υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης. Ενας πύραυλος, ο οποίος πλησιάζει στις θέσεις άμυνας μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένη αντίδραση και κλιμάκωση», σημειώνει η Κούμπιακ.

Στις αρχές Αυγούστου, πυραυλική δοκιμή στη ρωσική αρκτική ζώνη προκάλεσε τον θάνατο πέντε φυσικών και την έκλυση μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας, υποχρεώνοντας τη Μόσχα να παραδεχθεί ότι πραγματοποιούσε δοκιμή μικρού πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρας υπερηχητικών πυραύλων νέας γενιάς, ικανών να οδηγήσουν σε νέα εξοπλιστική κούρσα μεταξύ υπερδυνάμεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού».

Θρίαμβος για Μπόρις Τζόνσον

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X