ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τεντωμένο σχοινί οι ρωσοτουρκικές σχέσεις

Η κρίση στο Ιντλίμπ επισκιάζει τον διάλογο Άγκυρας-Ρωσίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η κρίση στο Ιντλίπ της Συρίας δεν έχει τέλος. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την κάθε νέα ημέρα την στιγμή που Μόσχα και Άγκυρα διανύουν νέα περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων. Στο στρατιωτικό πεδίο καταγράφονται νέες επιτυχίες του συριακού στρατού και επιθέσεις εκ μέρους των ανταρτών που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας. Ο δε, ΟΗΕ προειδοποιεί για την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο Ιντλίμπ.

Εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, το Κρεμλίνο πριν από λίγη ώρα προέβη σε μια πρωτόγνωρη έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση. Η ρωσική πλευρά ζητά από την Άγκυρα να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των Ρώσων πολιτών και των ρωσικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Τουρκία.

«Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Άγκυρα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Ρώσων που εργάζονται στην Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την διπλωματική μας αποστολή στην Τουρκία και τον πρέσβη μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του ρωσικού απεσταλμένου και όλων των μελών του προσωπικού της πρεσβείας καθώς και του προσωπικού των ρωσικών εταιρειών και ξένων οργανισμών των οποίων τα γραφεία φιλοξενεί η Τουρκία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης και το πνεύμα των διμερών μας σχέσεων», επεσήμανε ο κ. Πεσκόφ.

Στην Μόσχα για τελευταία φορά Τουρκία και Ρωσία θα επιχειρήσουν να έρθουν σε μια νέα συνεννόηση για το Ιντλίμπ

Όταν ρωτήθηκε αν το Κρεμλίνο θα έδινε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Τουρκία, ο κ. Πέσκοφ δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρέπει να ληφθεί τέτοιου είδους μέτρο την παρούσα στιγμή.

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόϊ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «TASS» νωρίτερα την Παρασκευή ότι η τουρκική πλευρά έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο

Στο πολεμικό πεδίο του Ιντλίμπ, το οποίο έχει φέρει αντιμέτωπη την Ρωσία με την Τουρκία, οι συριακές δυνάμεις εξακολουθούν να σημειώνουν πρόοδο. Οι δε, αντάρτες, με την υποστήριξη της Άγκυρας κατάφεραν νωρίτερα να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, οι Σύριοι αντάρτες κατέρριψαν κυβερνητικό ελικόπτερο δυτικά του Χαλεπιού στη βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας. «Ένα από τα στρατιωτικά ελικόπτερα μας χτυπήθηκε από ένα βλήμα του εχθρού στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπιού, όπου έχουν αναπτυχθεί ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζει η Τουρκία. Η κατάρριψη οδήγησε στην πτώση του ελικοπτέρου και στον θάνατο του πληρώματός του», ανέφερε το συριακό πρακτορείο «SANA», σύμφωνα με το οποίο το ελικόπτερο χτυπήθηκε καθώς ξεπέρασε τις πρώτες γραμμές μετά την αποχώρησή του από το Χαλέπι, η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Η κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου ήρθε την ώρα που ο συριακός στρατός εισήλθε για πρώτη φορά στο Χαλέπι μέσω της διεθνούς εθνικής οδού M5, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας στρατιωτικής εκστρατείας του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ. Πλέον ο δρόμος που ενώνει την Δαμασκό με το Χαλέπι μέσα από την επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο του στρατού της Συρίας.
Εν τω μεταξύ, κατά τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, μια συριακή στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι στις 23.45 μ.μ. την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 ο στρατός εντόπισε εχθρικούς πυραύλους προερχόμενους από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν. Αμέσως οι αεροπορική άμυνα του στρατού ενεργοποιήθηκε και κατέρριψε αρκετούς πύραυλους πριν φτάσουν τους στόχους τους.

Η ανθρωπιστική κρίση

Παράλληλα με τις εξελίξεις στα πεδία της διπλωματίας και του πολέμου, στο Ιντλίμπ, η κατάσταση παραμένει άκρως ανησυχητική και σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα και την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Σε νέα τους τοποθέτηση, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πλέον 800.000 άτομα έχουν ήδη εκτοπιστεί από τις εστίες τους στο Ιντλίμπ, με τουλάχιστον το 60% αυτού του πληθυσμού να απαρτίζεται από νεαρά άτομα. Ο ΟΗΕ αναμένει την αύξηση αυτού του αριθμού κατά τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ ο αριθμός των εκτοπισμένων δεν αποκλείεται να φτάσει τα 3εκ.

Νωρίτερα, ο Ντέϊβιντ Σβάνσον, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την κρίση στην Συρία, τόνισε το εξής: «Το επίπεδο μετατόπισης [πληθυσμού] δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πιέζονται σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή γης με ελάχιστα μέσα και λιγοστά ρούχα».

Ψυχροπολεμικό το κλίμα στα ρωσοτουρκικά

Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο και την νέα έκκληση της Μόσχας προς την Άγκυρα για την διαφύλαξη των ρωσικών συμφερόντων στην Τουρκία, τα «διπλωματικά πυρά» που πηγαινοέρχονται στον άξονα Άγκυρας-Μόσχας ρίχνουν φως στην μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει στις διμερείς σχέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Στην νέα περίοδο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη αποστολή μιας τουρκικής αντιπροσωπείας στην Μόσχα. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών της Τουρκία και ο Αρχηγός των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών. Στην Μόσχα για τελευταία φορά Τουρκία και Ρωσία θα επιχειρήσουν να έρθουν σε μια νέα συνεννόηση για το Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Τουρκία δεν αποκλείεται να προχωρήσει με τα δικά της ξεχωριστά στρατιωτικά σχέδια. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στο Ιντλίμπ με ατέρμονους ρυθμούς.

Στο αρνητικό κλίμα στα ρωσοτουρκικά φως ρίχνει φως νέο δημοσίευμα της τουρκικής, αγγλόφωνης εφημερίδας «Daily Sabah». Η εφημερίδα που διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, σε ρεπορτάζ για την κρίση του Ιντλίμπ, τονίζει τα εξής: «Σε περίπτωση που [Ρωσία και Τουρκία] κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση [στο Ιντλίμπ], τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα από ποτέ για τους διμερείς δεσμούς. Ωστόσο, αν αποτύχουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε ξανά στη σκοτεινή περίοδο». Η τουρκική εφημερίδα απορρίπτει ευθύνες στην ρωσική πλευρά για την μεγέθυνση της κρίσης στο Ιντλίμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση