ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε τρία χρόνια η Ιταλία θα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, αναμένεται να ξεπεράσει εκείνο της Ελλάδας το 2027

Η Ιταλία θα έχει το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης σε μόλις τρία χρόνια από σήμερα, ξεπερνώντας την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος τονίζει ότι η Ρώμη χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο δράσης για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει εκείνο της Ελλάδας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ανέφερε η εταιρεία σε έκθεσή της χθες Παρασκευή (17/5). Το διάστημα αυτό, μάλιστα, είναι πολύ πιο σύντομο από ό,τι εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει ένα τέτοιο αποτέλεσμα το 2028. Η ζοφερή προοπτική των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας εντείνει την πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ώστε να λάβει διορθωτικά μέτρα. Ο λόγος του χρέους όντως μειώθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί πέρυσι, φθάνοντας στο 137,3%, αλλά αυτό το όφελος τώρα αντιστρέφεται – πορεία που αναγνωρίζεται στις επίσημες προβλέψεις.

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να επινοήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους, δεδομένων των προκλήσεων του υψηλού κόστους τόκων, των υπερβολικών προηγούμενων φορολογικών κινήτρων και των καθυστερήσεων στις δαπάνες του Ταμείου ανάκαμψης», έγραψε ο Εϊκο Σίβερτ, αναλυτής της Scope.

Ο οίκος υπολογίζει ότι η χώρα χρειάζεται σωρευτική εξοικονόμηση 135 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να ισορροπήσει το πρωτογενές αποτέλεσμά της, για να ισοσκελίσει δηλαδή τα έσοδα με τις δαπάνες, πριν από το κόστος των τόκων. Ο υπολογισμός αυτός προϋποθέτει μέση ετήσια ανάπτυξη 1% και μέσο πληθωρισμό 2%. «Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των δημόσιων δαπανών, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα είναι κρίσιμης σημασίας», υπογραμμίζει ο Σίβερτ.

Οι επενδυτές έδωσαν στη Mελόνι το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, καθώς το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αντίστοιχά τους –βασικός δείκτης κινδύνου στην Ευρωζώνη– είχε υποχωρήσει νωρίτερα μέσα στο 2024 σε χαμηλό δύο ετών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν κλήθηκε να εξηγήσει το ευνοϊκό σκηνικό στις αγορές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διοργανώθηκε από το American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, υπέθεσε ότι είναι «κυρίως πολιτικού χαρακτήρα». «Ενα πράγμα πρέπει να αναγνωριστεί: ότι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι πολύ σταθερή», επισήμανε. «Η πολιτική σταθερότητα είναι κάτι που η Ιταλία δεν απολαμβάνει συχνά», κατέληξε. Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (ΙΙF) και βετεράνος διαπραγματευτής της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, υπολόγισε ότι τέτοιες συνθήκες στην αγορά δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. «Πιστεύω ότι είναι μάλλον ανόητο για τις χώρες να πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν αρκετά δημοσιονομικά ελλείμματα και να συσσωρεύουν μεγάλο χρέος προς το ΑΕΠ χωρίς να υπάρξουν ενδεχόμενες συνέπειες», υπογράμμισε.

Το χρέος της Ιταλίας, περίπου στο 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, είναι το δεύτερο στη Ζώνη του Ευρώ μετά την Ελλάδα, το δε έλλειμμά της παραμένει πολύ πάνω από το όριο του 3% της Ε.Ε., ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική ευπάθεια, κυρίως λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση