ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σφήνα Ρωσίας στα αμερικανοτουρκικά

«Δοκίμασε» με ρωσικούς πυραύλους τα αμερικανικά F16 η Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια περίοδο που σε πολλά πεδία, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν σημάδια εξομάλυνσης, η Μόσχα διαρρέει μια πληροφορία που έρχεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Την στιγμή που η Τουρκία κρατά τα χαρτιά της για το ζήτημα της ενεργοποίησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ο ρωσικός τύπος φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία.

Το ρωσικό δημοσίευμα

Συγκεκριμένα, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, «δοκίμασε» το ρωσικής καταγωγής σύστημα αεράμυνας S-400 σε αμερικανικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια άσκησης που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS. Η χρήση των S-400 εναντίον των F-16 είχε ήδη αναφερθεί πέρυσι.

Το νέο ρωσικό δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία. Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει μόνο ότι πηγή προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία δήλωσε στο TASS ότι οι S-400 δοκιμάστηκαν στα αμερικανικά F-16.

Η σημασία της εξέλιξης για την Μόσχα

Όπως τονίζουν ξένα δημοσιεύματα που εστιάζουν στην νέα εξέλιξη, η Ρωσία έχει συμφέρον να γνωρίζει πόσο καλά αποδίδει η αεράμυνα της εναντίον αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών. Οι πύραυλοι S-400 της Ρωσίας είναι η κορυφαία βαθμίδα των πολυάριθμων συστημάτων αεράμυνας της. Ορισμένα από αυτά τα συστήματα αμφισβητήθηκαν λόγω λαθών. Οι S-200 που χρησιμοποίησε το συριακό καθεστώς κατέρριψαν κατά λάθος ένα ρωσικό αεροπλάνο το 2018. Ιρανικά μοντέλα ρωσικών συστημάτων σημείωσαν μεγάλη βαθμολογία το 2019 με την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά οι Ιρανοί κατέρριψαν επίσης ένα πολιτικό αεροσκάφος τον Ιανουάριο.

Στη Συρία υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ραντάρ και την αξιοπιστία των S-300, του Pantsir και άλλες δυνατότητες συστημάτων για την παρακολούθηση σύγχρονων drones και πέμπτης γενιάς αεριωθούμενων αεροπλάνων. Τα ρωσικά συστήματα καταστράφηκαν επίσης από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μάχες στο Ιντλίμπ και τη Λιβύη αυτό το έτος. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να γνωρίζει την απόδοση των S-400 εναντίον των F-16.

Η κρίσιμη συγκυρία

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο ρωσικό δημοσίευμα έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που η Άγκυρα καθυστερεί την ενεργοποίηση των S-400 και σε διάφορα ζητήματα, το τελευταίο διάστημα, Ουάσιγκτον και Άγκυρα επιχειρούν να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση