ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιγή ιχθύος από την Τουρκία για τα γεωτρύπανα

Αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα όσα δημοσιεύονται περί αμερικανικού εμπάργκο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί στην Άγκυρα σχετικά με τις νέες εξελίξεις που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ, με την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίζει τους σχεδιασμού της (σύμπηξη συνεργασιών και συμφωνιών για το οικόπεδο 7). Στην τουρκική πρωτεύουσα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των δικών της εργασιών της στην περιοχή.

Η πρώτη αντίδραση των τουρκικών πηγών

Στην Άγκυρα, πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποφεύγουν να τοποθετηθούν σχετικά με τα νέα δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου της Τουρκίας, τα οποία επικεντρώνονται στο μέλλον των τουρκικών εργασιών στα ανοιχτά της Κύπρου. Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος ότι οι γεωτρητικές εργασίες είναι ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα για την Τουρκία και αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τις λεπτομέρειες των δυσκολιών, χωρίς να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν το δημοσίευμα της Τζουχμουριγιέτ, το οποίο κάνει λόγο για αμερικανικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τουρκία.

Κύκλοι του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκφράζουν εκνευρισμό για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας επιλέγει την παρούσα στιγμή για να διαρρεύσει πληροφορίες που αφορούν «εθνικές προτεραιότητες» της Τουρκίας. Επίσης, επικρατεί κλίμα προβληματισμού για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, η οποία βγήκε με σημαντικά κέρδη από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, το τελευταίο διάστημα εστιάζει εκ νέου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο και το ζήτημα της ΑΟΖ.

Ο μονόδρομος του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα επικρατεί η άποψη ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ξεπεράσει τα νέα εμπόδια και να συνεχίσει την άσκηση πίεσης στην ε/κ πλευρά. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης νέων βημάτων της Λευκωσίας στο ζήτημα της ΑΟΖ, σε περίπτωση που αυτά έρθουν σε «ευαίσθητα» για την Τουρκία σημεία, όπως είναι για παράδειγμα οι περιοχές που διεκδικεί η Άγκυρα. Μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση έστειλαν προηγουμένως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας από το βήμα της Ολομέλειας του ΟΗΕ καθώς και ο αντιπρόεδρος, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εθνικής Άμυνας Μ.Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση