ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Σκληραίνει η στάση των Ευρωπαίων έναντι της Κίνας

«Η Κίνα είναι εταίρος μας, αλλά και ανταγωνιστής μας», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Newsroom Κ, Αθήνα

Αυστηρότερους όρους συνεργασίας αναμένεται να θέσουν οι Ευρωπαίοι στην Κίνα, ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Χαρακτηριστική ήταν η εισήγηση της Κομισιόν, στην οποία η αναδυόμενη υπερδύναμη αποκαλούνταν για πρώτη φορά «συστημικός αντίπαλος» της Ενωσης.

Η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Κίνας αναμενόταν να είναι το υπ’ αριθμόν ένα αντικείμενο της διήμερης συνόδου, αλλά η πρώτη ημέρα των εργασιών της θυσιάστηκε στις περιπέτειες του Brexit. Χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμετρήθηκαν με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Ενωση, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα.

«Η Κίνα είναι εταίρος μας, αλλά και ανταγωνιστής μας», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη ασιατική δύναμη δεν μπορεί να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα χώρας του τρίτου κόσμου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τη στιγμή που ετοιμάζεται να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Ε.Ε. δεν ακολούθησε τις ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο ούτε υπέκυψε στις πιέσεις για αποκλεισμό της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei από τα δίκτυα 5G. Ωστόσο, πιέζει την Κίνα να ανοίξει περισσότερο τις αγορές της και θέτει αυστηρότερους όρους ασφαλείας στο πεδίο των νέων τεχνολογιών.

«Σφήνα» στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου έναντι του Πεκίνου αποτελεί η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρώμη. Σήμερα, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία με την οποία η Ιταλία θα γίνει η πρώτη χώρα του G7 που θα συμμετάσχει στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Σι για τον σύγχρονο «Δρόμο του Μεταξιού», εξέλιξη που έχει θορυβήσει την Ουάσιγκτον. Την Κυριακή, ο Σι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις με Μακρόν, Μέρκελ και Γιούνκερ, ενώ για τις 9 Απριλίου έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Κίνας στις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X