ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σουδάν: Αποκάλυψη για στήριξη της Wagner στους παραστρατιωτικούς με πυραύλους

Πάνω από 400, πλέον, οι νεκροί από τον εμφύλιο, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner προμηθεύει τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν με πυραύλους για να βοηθήσει τον αγώνα τους ενάντια στον στρατό της χώρας, ανέφεραν σουδανικές και περιφερειακές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNN.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος έχουν υποστηρίξει σημαντικά τους παραστρατιωτικούς μαχητές της RSF και τον ηγέτη τους, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος μάχεται για την εξουσία εναντίον του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, στρατιωτικού ηγέτη του Σουδάν και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεών του.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι, από τη Μ. Πέμπτη, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών το Μ. Σάββατο, στο Σουδάν, ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν έδειξε ασυνήθιστα μεγάλη δραστηριότητα, κινούμενο μεταξύ αεροπορικών βάσεων στη γειτονική Λιβύη, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ – που απολαμβάνει της ρωσικής στήριξης.

Οι εικόνες από την κίνηση του συγκεκριμένου Ιλιούσιν-76 δείχνουν αλλεπάλληλα ταξίδια από τη ρωσική στρατιωτική βάση της Λαττάκειας, στη Συρία, προς λιβυκά στρατιωτικά αεροδρόμια, τα οποία συνεχίζονταν τουλάχιστον έως και την Τετάρτη του Πάσχα, και ενώ μαίνεται η ένοπλη διαμάχη στο Σουδάν.

Την Τρίτη του Πάσχα η Ρωσία έστειλε με ασφάλεια πυραύλους εδάφους-αέρος στις θέσεις των παραστρατιωτικών στο βορειοδυτικό Σουδάν, σύμφωνα με περιφερειακές και σουδανικές πηγές, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δύναμη πυρός της RSF.

Πάντως η RSF διέψευσε στο CNN ότι λαμβάνει βοήθεια είτε από τη Ρωσία είτε από τη Λιβύη.

Βαρύς φόρος αίματος

Στο μεταξύ, και ενώ η τριήμερη εκεχειρία, που κήρυξε μονομερώς η παραστρατιωτική ομάδα, κάθε άλλο παρά τηρείται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα, στις έξι μέρες που μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα, ανέρχονται σε τουλάχιστον 413 νεκρούς και οι τραυματίες είναι πάνω από 3.500.

Οι μάχες συνεχίζονται σχεδόν σώμα με σώμα, πλέον, καθώς ο στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις πεζικού στο Χαρτούμ και αλλού, επιχειρώντας με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις να περιορίσει τις συνοικίες που ελέγχει η RSF.

Πηγή: CNN, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση