ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σουηδία: Ακροδεξιό κόμμα δυσφημούσε πολιτικούς με «φάρμα τρολ»

Το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, χρησιμοποίησε ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δυσφημήσει την αντιπολίτευση

Kathimerini.gr

Τηλεοπτικό δίκτυο στη Σουηδία αποκάλυψε ότι το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD), το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, χρησιμοποίησε ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δυσφημήσει την αντιπολίτευση, αλλά και ηγετικά στελέχη της πλειοψηφίας.

Δημοσιογράφος της εκπομπής Kalla fakta («Ακατέργαστα Γεγονότα») του δικτύου TV4 αναγνώρισε 23 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύεται πως ελέγχονται από την υπηρεσία επικοινωνίας του SD, σύμφωνα με τα ευρήματα πολύμηνης έρευνας, στην οποία χρησιμοποιήθηκε επίσης κρυφή κάμερα.

Μεταξύ άλλων, το ακροδεξιό κόμμα έκανε χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να αποδώσει σε πολιτικά πρόσωπα δηλώσεις που δεν είχαν ποτέ κάνει, όπως για παράδειγμα τις δήθεν δηλώσεις για τις συμμορίες, που υποτίθεται είχε κάνει στο TikTok η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαγκνταλένα Αντερσον.

Μάλιστα, σε συνομιλία με έναν δημοσιογράφο του TV4, υπάλληλος της υπηρεσίας επικοινωνίας του κόμματος μιλάει ο ίδιος για την οργάνωση μίας «φάρμας τρολ».

Αντιδράσεις

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις αυτής της έρευνας, το πρώτο επεισόδιο της οποίας μεταδόθηκε την 7η Μαΐου, πλήθος επικρίσεων έχει διατυπωθεί σε βάρος του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον και της κυβέρνησής του, που κατηγορούνται ότι δεν θέλουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να θέσουν το ακροδεξιό κόμμα ενώπιον των ευθυνών του.

«Ο Κρίστερσον δείχνει ότι δεν νοιάζεται να προστατεύσει τη σουηδική δημοκρατία από το διαρκές σαμποτάζ των Σουηδών Δημοκρατών. Δεν είναι έτοιμος να διακινδυνεύσει τη στήριξη του SD και επομένως τη δική του θέση του πρωθυπουργού», επισημαίνει σε ένα άρθρο γνώμης η εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν επίσης εναντίον των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζεται από το SD. Ενας από τους λογαριασμούς αυτούς ανήρτησε ένα βίντεο, το οποίο γελοιοποιούσε τον ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων και υπουργό Εργασίας, Γιόχαν Πέρσον.

«Επικίνδυνες πρακτικές»

Ο Κρίστερσον ζήτησε από το κόμμα της ακροδεξιάς να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με αυτές τις «επικίνδυνες πρακτικές».

«Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στη συκοφαντία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στους λογαριασμούς τρολ, αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«Αναμένω σοβαρές απαντήσεις, να μπορέσουν να δείξουν τι ακριβώς συνέβη και να ζητήσουν συγγνώμη εάν δυσφήμησαν άλλα πρόσωπα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση