ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στενοί συνεργάτες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου

Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006, στο κελί του, ενώ διεξαγόταν η δίκη του για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης

Δικαστές του ΟΗΕ καταδίκασαν σήμερα δύο Σέρβους πρώην αρχικατασκόπους που είχαν εργαστεί για τον τέως πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε κάθειρξη 15 ετών, ενισχύοντας την αρχική καταδίκη τους στην τελευταία υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης που χρονολογείτο από την εποχή των πολέμων στα Βαλκάνια.

Οι δικαστές του εφετείου έκριναν πως ο Γιόβιτσα Στάνισιτς, πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας, και ο υφιστάμενός του, Φράνκο Σιμάτοβιτς, ήταν υπεύθυνοι για εγκλήματα σε διάφορες περιοχές της Βοσνίας και της Κροατίας λόγω του ρόλου τους στη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση Σέρβων παραστρατιωτικών κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας της δεκαετία του 1990.

Οι δύο αρχικατάσκοποι «συμμερίζονταν την πρόθεση να προωθηθεί το κοινό εγκληματικό σχέδιο για τη μόνιμη και διά της βίας απομάκρυνση της πλειονότητας των μη Σέρβων κατοίκων από μεγάλες περιοχές της Κροατίας και της Βοσνίας», ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Γκρατσιέλα Γκάτι Σαντάνα, στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Στάνισιτς και ο Σιμάτοβιτς είχαν καταδικαστεί αρχικώς το 2021 για λιγότερες κατηγορίες, οι οποίες περιελάμβαναν βοήθεια και υπόθαλψη εγκλημάτων σε μια πόλη της Βοσνίας, όμως οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση ώστε να περιληφθούν περισσότεροι δήμοι.

Οι δύο άνδρες αρνήθηκαν όλες τις ες βάρος τους κατηγορίες και υποστήριξαν πως δεν ασκούσαν καμιά πραγματική επιρροή στους Σέρβους παραστρατιωτικούς που πολεμούσαν στη Βοσνία.

Τώρα δεν τους μένει άλλος νομικός τρόπος για να εφεσιβάλουν τη σημερινή απόφαση, με αποτέλεσμα αυτή να είναι η πρώτη φορά που Σέρβοι κρατικοί αξιωματούχοι καταδικάζονται οριστικά για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου την περίοδο 1992-1995.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως οι άνδρες ήταν η άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς στη Σερβία και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Κροατία, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλου ενός εκατομμυρίου.

Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006, στο κελί του, ενώ διεξαγόταν η δίκη του για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Στάνισιτς, 72 ετών, που ήταν παρών στο δικαστήριο, κουνούσε νευρικά τα χέρια του καθώς οι δικαστές ανακοίνωναν την ετυμηγορία. Ο Σιμάτοβιτς, 73 ετών, παρακολουθούσε τη δίκη μέσω βιντεοσύνδεσης από κέντρο κράτησης του ΟΗΕ σε κοντινή απόσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ