ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη γερμανική Βουλή το θέμα πώλησης υποβρυχίων προς την Τουρκία

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε πριν από μερικά χρόνια περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι Πράσινοι θέτουν υπό πίεση την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων, γράφει το περιοδικό Σπίγκελ με τίτλο «Αμφιλεγόμενη οπλική συμφωνία του 2009 - Οι Πράσινοι επιδιώκουν να σταματήσουν τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία». Σύμφωνα με πληροφορίες του Σπίγκελ, θέλουν να ψηφίσει το Κοινοβούλιο εάν η Γερμανία επιτρέπεται να συνεχίσει να παραδίδει υποβρύχια στην Τουρκία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως δεδομένων των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι Πράσινοι επιδιώκουν σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε πριν από μερικά χρόνια περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Συνεχίζεται όμως η παράδοση εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια κατηγορίας 214 από τον κατασκευαστή Thyssenkrupp Marine Systems, η οποία είχε εγκριθεί το 2009, αλλά και η υποστήριξη που παρέχεται από την εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους, ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. Επιπλέον, τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Βόρεια Συρία, ή για την καταπίεση της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Τώρα, όμως, η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των πρώτων υλών κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί.

«Είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Eρντογάν απειλεί στρατιωτικά τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του», δήλωσε η ειδική των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Kάτια Κέουλ, εξηγώντας το αίτημα.

Η ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν είναι μάταιη. Εκτός από το κόμμα της Αριστεράς, τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία. Είναι κυρίως ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρόλφ Μούτζενιχ, αυτός που έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση στην Άγκυρα για τις αποστολές της, όπως αυτές στη Βόρεια Συρία ή η τρέχουσα στη Λιβύη, και μάλιστα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή του μέχρι τώρα εταίρου στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση