ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην φυλακή γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, λίγο μετά την αποφυλάκισή του

Η απόφαση για την εκ νέου σύλληψη και φυλάκιση του κ. Αλτάν βρήκε αμέσως αντίκτυπο διεθνώς

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και πάλι τον δημοσιογράφο Αχμέτ Άλταν μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωσή του. Ο κ. Αλτάν έχει καταδικαστεί για την υπόθεση του πραξικοπήματος το 2016.

ΜΜΕ και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν το τουρκικό δικαστικό σύστημα αλλά και την ελευθερία των μέσων της χώρας. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Νοεμβρίου για την ίδια υπόθεση την οποία ερευνά ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης και άσκησε έφεση για την απόφαση.

Στις 12 Νοεμβρίου δικαστήριο απέρριψε την απόφαση για την απελευθέρωση του Αλτάν, ζητώντας εκ νέου την σύλληψη του λόγω της σοβαρότητας των εγκλημάτων και του κινδύνου να φύγει στο εξωτερικό. Κρατήθηκε στην αντιτρομοκρατική αστυνομία αργότερα την ίδια ημέρα, πριν συνελήφθη εκ νέου στις 13 Νοεμβρίου.

Η ιστορία της υπόθεσης

Οι Αλτάν και Ναζλί Ιλίτζακ, οι οποίοι φυλακίστηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και 30 Ιουλίου 2016 αντίστοιχα, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο αθώωσε τον αδελφό του Αλτάν, Μεχμέτ λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το δικαστήριο είχε προηγουμένως καταδικάσει τους δύο δημοσιογράφους σε ισόβια κάθειρξη για παροχή βοήθεια στο δίκτυο Γκιουλέν που πιστεύεται ότι οργάνωσε το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Επίσης, κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να καταργήσουν τη συνταγματική τάξη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τις ποινές ισόβιας εναντίον των τριών δημοσιογράφων τον Ιούλιο, στέλνοντας το φάκελο για επανεκδίκαση.

Στην ετυμηγορία στις 4 Νοεμβρίου, το δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Αλτάν σε 10 χρόνια και έξι μήνες στη φυλακή και την κ. Ιλίτζακ σε οκτώ χρόνια και εννέα μήνες, αλλά στη συνέχεια έκρινε ότι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι καθώς παρέμειναν προφυλακισμένοι περισσότερα από τρία χρόνια. Έτσι, οι δύο δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν υπό δικαστικό έλεγχο.

Ο κ. Αλτάν την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Ταράφ, η οποία έφερε στο προσκήνιο τις απόπειρες πραξικοπήματος Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X