ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις κάλπες 21 από τα 28 Κράτη Μέλη

Οι εκλογείς προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη 751 καινούργιων ευρωβουλευτών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη των μελών της επόμενης σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) της ΕΕ, με ψηφοφορία σε 21 Κράτη Μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε στις 23 Μαΐου σε Ολλανδία και ΗΒ και συνεχίστηκε στις 24 και 25 του μήνα σε Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία και Τσεχία.

Οι εκλογείς προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη 751 καινούργιων ευρωβουλευτών, εκτός και αν ως τις 2 Ιουλίου (ημέρα που το ΕΚ θα συσταθεί σε σώμα) έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση του ΗΒ, όποτε και θα ισχύσει η απόφαση του Συμβουλίου για μείωση και ανακατανομή εδρών, οι οποίες θα φτάσουν τις 705. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που αναλογούν στους εκλογείς της Κύπρου και της Ελλάδας δεν επηρεάζεται από την ανακατανομή και παραμένει 6 και 21 άτομα αντίστοιχα, ακόμα και μετά την αποχώρηση του ΗΒ. Αντιθέτως η Γαλλία και η Ιταλία λαμβάνουν 5 και 3 ευρωβουλευτές επιπλέον αντίστοιχα, η Ισπανία +5, η Ολλανδία +3, η Ιρλανδία +2 και οι Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Φιλανδία από έναν επιπλέον ευρωβουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση το νέο ΕΚ θα συσταθεί σε σώμα στις 2 Ιουλίου, και θα αναθεωρήσει τη σύνθεσή του αν και εφόσον το ΗΒ έχει αποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε Κράτη Μέλη, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Σε 15 Κ-Μ οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν και επιστολικά, 21 Κ-Μ διατηρούν εκλογικά κέντρα σε πρεσβείες τους στο εξωτερικό, σε 4 Κ-Μ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ψήφου στους απόδημους (Τσεχία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σλοβακία), στην Εσθονία ισχύει και ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ Βέλγοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και Βρετανοί απόδημοι μπορούν να ψηφίσουν και δι’ αντιπροσώπου.

Σημειώνεται ότι σε 13 Κ-Μ δεν υπάρχει κατώτερο όριο εκλογής, ενώ σε άλλα 10 Κ-Μ το όριο είναι 5%, σε 3 Κ-Μ είναι 4%, στην Ελλάδα είναι 3% και στην Κύπρο 1,8%.

Σε 15 Κ-Μ το ηλικιακό όριο του εκλέγεσθαι είναι τα 18 έτη, σε 10 τα 21 έτη, στη Ρουμανία είναι το 23ο έτος και σε Ελλάδα και Ιρλανδία το 25ο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εκλογικής βραδιάς που διοργανώνει το ΕΚ, τα πρώτα συγκεντρωτικά προσωρινά αποτελέσματα και η πρώτη προβολή της κατανομής των εδρών θα ανακοινωθούν στις 23:15 ώρα κεντρικής Ευρώπης, ενώ καλύτερη εικόνα θα υπάρχει σε δύο επικαιροποιήσεις στις 00:15 και 01:15 αντίστοιχα. Από τις 06:00 όμως, το ΕΚ θα ανακοινώνει “προβλέψεις”, αρχικά για 7 χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία Μάλτα, Ολλανδία), βασιζόμενες στα exit polls. Ανά μία ώρα θα προστίθενται και άλλα Κ-Μ, όπως η Βουλγαρία και η Κροατία στις 19:00, η Δανία, η Γαλλία και η Ισπανία στις 20:00, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία στις 21:00 και η Φιλανδία στις 22:00

Στις 23:15 θα ανακοινωθούν επίσημα προσωρινά αποτελέσματα για 18 Κ-Μ (περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X