ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Eρεβάν και Μπακού συμφώνησαν στην απελευθέρωση 32 Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου και δύο Αζέρων στρατιωτών

Kathimerini.gr

Σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την εξομάλυνση των σχέσεών τους δεσμεύuηκαν την Πέμπτη η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικότερα, Eρεβάν και Μπακού συμφώνησαν στην απελευθέρωση 32 Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δύο Αζέρων στρατιωτών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού της Αρμενίας και της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαιώνεται «η πρόθεση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους».

«Οι δύο χώρες επιβεβαιώνουν εκ νέου την πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να καταλήξουν σε μια συνθήκη ειρήνης στη βάση του σεβασμού των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η Αρμενία συμφώνησε επίσης να μην εμποδίσει την υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν για τη φιλοξενία της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP29 του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή θα μπορούσε όχι μόνο να επιλύσει ένα πρόβλημα που «πλανάται» πάνω από το φόρουμ COP28 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι, αλλά και να υποδηλώσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί σοβαρά μετά την επιχείρηση που εξαπέλυσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αζερικός στρατός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποχρεώνοντας περισσότερους από 100.000 Αρμένιους να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση