ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι «δεσμεύσεις» των Ταλιμπάν: Δεν θέλουμε εχθρούς, θα σεβαστούμε τις γυναίκες

Θέλουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν να χτίσουν μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, επιθυμώντας να θέσουν τέρμα στον πόλεμο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πρώτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (17/8) ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Όπως μετέφερε το δίκτυο TOLOnews, στις δηλώσεις του ο κ. Μουτζαχίντ ανέφερε ότι θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας της χώρας και στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

Επίσης, τόνισε ότι δεσμεύονται για τα δικαιώματα των γυναικών, βάσει του Ισλάμ, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να εργαστούν στον τομέα της υγείας και σε όποιους άλλους τομείς είναι απαραίτητες. Είπε δε ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις εναντίον των γυναικών. 

Σχετικά δε με τα μέσα ο εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι όλα τα μέσα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, με τρεις προτροπές: Καμία ανταπόκριση δεν πρέπει να αντιβαίνει τις ισλαμικές αξίες, θα πρέπει να είναι αντικειμενικά και κανείς δεν θα πρέπει να μεταδίδει οτιδήποτε είναι εναντίον των εθνικών συμφερόντων.

Ο κ.  Μουτζαχίντ είπε ότι οι Αφγανοί έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν κανόνες που ταιριάζουν με τις αξίες του λαού τους γι’ αυτό οι άλλες χώρες θα πρέπει να σεβαστούν αυτούς τους κανόνες.

Τόνισε επίσης πως το ισλαμικό Εμιράτο [σ.σ. Ταλιμπάν] δεσμεύεται προς όλο τον κόσμο πως το Αφγανιστάν δεν θα είναι απειλή για καμία άλλη χώρα.

Θέλουν, όπως χαρακτηριστικά είπε να χτίσουν μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, επιθυμώντας να θέσουν τέρμα στον πόλεμο. Σημείωσε δε πως έχει δοθεί γενική αμνηστία και πως όλοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, κυβερνητικοί ή και συνεργάτες των Αμερικανών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαφορές των Ταλιμπάν της δεκαετίας του 1990 και των σημερινών, ο κ. Μουτζαχίντ απάντησε ότι η ιδεολογία και τα πιστεύω είναι τα ίδια, διότι είναι Μουσουλμάνοι, η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα υπάρχει η εμπειρία και έχουν διαφορετική οπτική. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε πως οι Ταλιμπάν μπορούν να διαβεβαιώσουν τον κόσμο πως το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον κόμβος για καλλιέργεια οπίου και διακίνησης ναρκωτικών, γι' αυτό μάλιστα ζητούν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση εναλλακτικών καλλιεργειών

* Πληροφορίες από το αφγανικό δίκτυο TOLOnews

* Βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση