ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:55
 

Τα «30 λεπτά» που έσωσαν την Παναγία των Παρισίων

Κομβική για τη διάσωση του ναού ήταν η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες από το εσωτερικό των πύργων

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο ηρωισμός 20 πυροσβεστών, που ανέβηκαν στο πέτρινο καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων προκειμένου να προστατεύσουν το ξύλινο εσωτερικό του από τις αδηφάγες φλόγες, έσωσε τον καθεδρικό ναό από την κατάρρευση. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιέ, σημειώνοντας ότι η τύχη του ναού κρίθηκε «μέσα σε διάστημα 30 λεπτών».

Οι 10 καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, που έχουν επενδύσει με τους ήχους τους κορυφαίες στιγμές της γαλλικής ιστορίας, στεγάζονται στο βόρειο κωδωνοστάσιο και στηρίζονται σε ξύλινο σκελετό. Το βάρος τους είναι τέτοιο (η πιο βαριά ζυγίζει 13 τόνους) που θα μπορούσαν, αν έπεφταν, να συμπαρασύρουν όχι μόνο τον βόρειο πύργο αλλά και ολόκληρο τον καθεδρικό.

«Με μεγάλο κίνδυνο της ζωής τους, επιτέθηκαν στη φωτιά από μέσα και έσωσαν το κτίριο», είπε ο Νουνιέ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του αρχηγού της πυροσβεστικής, Ζαν-Κλοντ Γκαλέ να εγκαταλείψει τη στέγη, επικεντρωνόμενος στη διάσωση του υπόλοιπου κτιρίου. Η καίρια αυτή απόφαση βασίστηκε στη γνώση ότι ο ξύλινος σκελετός της στέγης (γνωστός ως «δάσος») προσέφερε άφθονη καύσιμη ύλη και επιβεβαιώθηκε από τις πληροφορίες για τη φωτιά, που προήλθαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της πυροσβεστικής.

Για την ανακατασκευή της στέγης της Παναγίας των Παρισίων θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Ρομποτικά μέσα, συγκεκριμένα το ρομπότ «κολοσσός» επιστρατεύθηκε και στο εσωτερικό του ναού, όταν οι συνθήκες έγιναν επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή. Τα πρώτα 50 λεπτά, πυροσβέστες βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού, αλλά στις 19.49, όταν κατέρρευσαν ο κεντρικός πυργίσκος και τμήμα της στέγης, αναγκάστηκαν να εξέλθουν. Ενας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά και δύο ελαφρά, ενώ η σκυτάλη πέρασε στον «κολοσσό», ο οποίος ψέκασε 2.500 λίτρα νερού το λεπτό επί πέντε ώρες, μέχρι που τελείωσαν οι μπαταρίες του. Χθες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι για την ανακατασκευή της στέγης θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X