ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:07
 

Θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας διεκδικεί η Τουρκία

Πρόταση για την ανασυγκρότηση του οργάνου κατάθεσε η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία εστιάζει και επισήμως την προσοχή της στην προοπτική της ανασυγκρότησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ελπίδα ότι μελλοντικά αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο της σε αυτό το σημαντικό όργανο.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, η Τουρκία εισηγήθηκε την Τρίτη μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτείνοντας την ένταξη περισσότερων χωρών στις τάξεις του.

«Το Συμβούλιο θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό εάν με τις μεταρρυθμίσεις αυξηθούν οι έδρες και δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη να το υπηρετούν", δήλωσε ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια.

Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, το δικαίωμα αρνησικυρίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου ασφαλείας «δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά τα εθνικά συμφέροντα όσων έχουν αυτό το προνόμιο». «Καθιστά το Συμβούλιο ασφαλείας δυσλειτουργικό, μη υπόλογο και αντιδημοκρατικό, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ και την πολυμερή προσέγγιση», πρόσθεσε ο Τούρκος διπλωμάτης.

Η τουρκική πρόταση

Υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη, ο κ. Σινιρλίογλου δήλωσε ότι αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας πιο αντιπροσωπευτικό, πιο δημοκρατικό, πιο υπεύθυνο και αποτελεσματικότερο».

Σε περίπτωση που οι επιδόσεις των κρατών μελών υποβάλλονται σε περιοδικούς ελέγχους, το Συμβούλιο ασφαλείας θα είναι πιο υπόλογο, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ένας καλός συνδυασμός προσωρινών και μονίμων μελών θα καταστήσει το Συμβούλιο αποτελεσματικότερο, βελτιώνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβάλλει εδώ και καιρό την άποψη της μεταρρύθμισης της δομής του Συμβουλίου Ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το σύνθημα «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X