ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τί να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Μπορεί κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο;

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ανάλυση του Nathan Hodge του CNN

Είναι όλα έτοιμα για μια συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα κοντά στον ποταμό Πριπιατ.

Πρόκειται για διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία;

Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Η συνάντηση δεν αποτελεί μια σύνοδο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίθετα, είναι μια συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είπε ότι «λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στη Λευκορωσία, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους».

Μπορεί όμως κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας, έρχεται μετά από σειρά δηλώσεων του Κρεμλίνου, που ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η Ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για συνάντηση στη Λευκορωσία με αντιπρόταση για συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά έκοψε κάθε επικοινωνία. Το γραφείο του Ζελένσκι απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ότι δηλαδή αρνείται να διαπραγματευτεί.

Τι μπορεί να βγει από τη συνάντηση: Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση