ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύει νέα μεγάλη επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κλιμάκωση έρχεται έπειτα από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων και τρία χρόνια μετά τον πόλεμο με την Αρμενία για τον έλεγχο του Καυκάσου

ΠΗΓΗ: Reuters

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νέα επίθεση στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πρόκειται γαι σημαντική κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετατροπή της υποβόσκουσας διαμάχης σε πόλεμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας του Νοτίου Καυκάσου την Τρίτη, ξεκινούν «τοπικές αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» για να «καταστείλουν προκλήσεις μεγάλης κλίμακας» στην ελεγχόμενη από τους Αρμένιους περιοχή.

«Στο πλαίσιο των μέτρων, θέσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου και σε βάθος, μακροχρόνια σημεία βολής των σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, καθώς και μαχητικά μέσα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις αχρηστεύονται με τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σειρήνες ήχησαν στο Σταπανακέρτ

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έχουν ενεργοποιηθεί στο Στεπανακέρτ, την de facto πρωτεύουσα του μη αναγνωρισμένου κράτους, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στο POLITICO, ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε ότι «στόχος είναι η εξουδετέρωση των στρατιωτικών υποδομών».

Πρόσθεσε ότι στον τοπικό αρμενικό πληθυσμό στάλθηκαν μηνύματα SMS που τους προειδοποιούσαν για τις «αντιτρομοκρατικές ενέργειες».

«Τους ζητήθηκε να μείνουν μακριά από νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε ο Χατζίγιεφ.

Επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Ζακίρ Γκασάνοφ, ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για τις «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» του Μπακού στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Ο αιματηρός πόλεμος του 2020

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγαν αιματηρό πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας έχει έκτοτε καταρρεύσει, με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν να έχουν πάρει τον έλεγχο του μοναδικού δρόμου προς ή από το έδαφος – εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια. Συχνές είναι οι προειδοποιήσεις για «εθνοκάθαρση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση