ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πως το Δικαστήριο «δεν έχει πειστεί» ότι η εκκένωση της Ράφα και άλλα μέτρα του Ισραήλ είναι, προς το παρόν, επαρκή.

Kathimerini.gr

Το Διεθνές Δικαστήριο έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει άμεσα την επίθεση που διεξάγει τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη της Ράδα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Το σκεπτικό της απόφασης είναι πως το Δικαστήριο «δεν έχει πειστεί» ότι η εκκένωση της Ράφα και άλλα μέτρα του Ισραήλ είναι, προς το παρόν, επαρκή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο υποστήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής να σταματήσει το Ισραήλ επίθεσή του στη Ράφα. Παράλληλα, το δικαστικό όργανο διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να αρχίσει και πάλι να μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους άμαχους Παλαιστίνιους. Κάλεσε επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο ερευνητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε προηγούμενες αποφάσεις του, το Δικαστήριο είχε διατάξει το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο δεν είχε καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε λίγο πριν την απόφαση του Δικαστηρίου της ότι «καμία δύναμη στη γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του και να κυνηγήσει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Ράφα μέσα στον Μάιο, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της. Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης η κύρια οδός για την είσοδο βοήθειας. Διεθνείς οργανώσεις αναφέρουν ότι η ισραηλινή επιχείρηση απέκοψε τη Γάζα και αύξησε τον κίνδυνο λιμού για τον πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Γάζα  |  Ισραήλ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ