ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την νέα Κομισιόν

Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στην Στέλλα Κυριακίδου, εν μέσω χειροκροτημάτων, για το πλάνο κατά του καρκίνου

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει σήμερα οριστικά τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής - το τελευταίο εμπόδιο που απομένει πριν αναλάβει τα καθήκοντά της - στο Στρασβούργο. Στην ομιλία της νέας Προέδρου της Κομισιόν, έγινε αναφορά και στην Κύπρια Επίτροπο για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, σχετικά με το πλάνο της για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεών του στον πληθυσμό. 

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διορίστηκε στο αξίωμα τον Ιούλιο, δυσκολεύτηκε αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τη σύνθεση της ομάδας της, που είναι προγραμματισμένο να αναλάβει τα καθήκοντά της την Κυριακή 1η Νοεμβρίου.

Τον Οκτώβριο, η έναρξη της πενταετούς θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάστηκε να αναβληθεί για έναν μήνα, μετά την απόρριψη τριών υποψηφιοτήτων για θέσεις επιτρόπων, πάντως σήμερα η φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δεν αναμένεται να συναντήσει άλλες αντιστάσεις.

Η γερμανίδα διάδοχος του Λουξεμβουργιανού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απευθύνει ομιλία στο ημικύκλιο πριν από την τελική ψηφοφορία. Η ομιλία της θα αρχίσει στις 10:00 και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 13:00 (ώρα Κύπρου). Η διαδικασία θεωρείται πως έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού κάθε υποψήφιος επίτροπος έχει εγκριθεί σε χωριστές ψηφοφορίες έπειτα από ακροάσεις.

Η κα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες, όπως το blockchain, στις οποίες πρέπει να επενδύσει η Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά την οικονομία της Ευρώπης, θα βοηθηθεί από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, είπε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανακάμψει από την κρίση.

Η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέχει στέγη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την διεθνή προστασία.

Παρούσα στην ομιλία ήταν και η νέα Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναφέρεται σε αυτήν με τον πλέον τιμητικό τρόπο, κυρίως όσον αφορά το πλάνο της για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεών του στον πληθυσμό.

Για την έγκριση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των 751 εδρών του ΕΚ.

Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) έχουν πάντως ξεκαθαρίσει πως δεν θα ταχθούν υπέρ της σύνθεσης της νέας Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση