
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη διέκοψε τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEΑ / ΔOAE) εξαιτίας της «καταστροφικής» συμπεριφοράς του γενικού διευθυντή της Ραφαέλ Γκρόσι απέναντι στη χώρα του, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Η πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη από μέλη του Κοινοβουλίου (…) αποτελεί φυσική απάντηση στην αδικαιολόγητη, αντιπαραγωγική και καταστροφική συμπεριφορά του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρος του Ιράν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας χθες, Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πάνω από 900 νεκροί στον πόλεμο των 12 ημερών
Εν τω μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο, τουλάχιστον 935 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου της χώρας με το Ισραήλ.
«Κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου που εξαπέλυσε το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον της χώρας μας, έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής 935 μάρτυρες», συμπεριλαμβανομένων 132 γυναικών και 38 παιδιών δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής Ασγκάρ Τζαχανγκίρ, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη 13η Ιουνίου αεροπορικούς βομβαρδισμούς πρωτοφανούς κλίμακας εναντίον του Ιράν, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και κορυφαίους επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Επειτα από 12 ημέρες εχθροπραξιών, την 24η Ιουνίου, τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη Τρίτη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών, ορκισμένων εχθρών.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ λέει πως 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και 3.238 τραυματίστηκαν από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ