ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ισραήλ μεταφέρει θερμοκοιτίδες για τα νοσοκομεία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αποκαλύπτει τη χρήση νοσοκομείων ως πολεμικών εργαλείων από τη Χαμάς

Kathimerini.gr

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα πιθανό μέτρο για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση νεογέννητων μωρών από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θυλάκου.

Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια εικόνα ενός στρατιώτη να ξεφορτώνει θερμοκοιτίδες από ένα βαν, έρχεται ύστερα από δραματικές εκκλήσεις από το νοσοκομείο Al Shifa σχετικά με τους ασθενείς στο νεογνολογικό του τμήμα, του καθώς οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ πλησιάζουν και τα καύσιμα για τις γεννήτριες τελειώνουν.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρνήθηκαν με έμφαση τις κατηγορίες ότι δεν ενδιαφέρονται για την τύχη αμάχων και ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό είναι που φροντίζει για τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στις κλινικές της Λωρίδας.

«Ο πόλεμός μας δεν είναι με τον λαό της Γάζας», δηλώνουν χαρακτηριστικά στο Χ οι IDF, καθώς η διεθνής πίεση για προστασία των αμάχων διογκώνεται και εξαϋλώνεται το ηθικό προβάδισμα των Ισραηλινών από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό με ένα ολόκληρο οπλοστάσιο της Χαμάς που φέρονται να βρήκαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στο νοσοκομείο Ραντίσι στη Γάζα. Αυτά τα τεκμήρια, ανέφερε ο εκπρόσωπος, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία της Λωρίδας ως εργαλείο πολέμου.

Σε μια σαφή επικοινωνιακή κίνηση-απάντηση στη διεθνή πίεση, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι εξήγησε στην αγγλική γλώσσα τη θέση του Ισραήλ, ότι «η Χαμάς κρύβεται στα νοσοκομεία. Σήμερα, θα το εκθέσουμε αυτό στον κόσμο».

Το Ισραήλ μεταφέρει θερμοκοιτίδες για τα νοσοκομεία στη Γάζα-1

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής συνέντευξης Τύπου, ο αντιναύαρχος Χαγκάρι παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι όπλα της Χαμάς αποθηκεύονται κάτω από το νοσοκομείο παίδων Ραντίσι, καθώς και δωμάτια που φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν για να κρατούν ομήρους.

Ενα δωμάτιο που είχε καμουφλαριστεί για να μοιάζει με σαλόνι είχε κουρτίνες παραθύρων που κάλυπταν έναν τοίχο με πλακάκια και ένα ημερολόγιο με βάρδιες φρουρών που ξεκινούσαν στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς.

Σε ένα διπλανό δωμάτιο βρισκόταν μια καρέκλα με μια γυναικεία ρόμπα και σχοινί δίπλα στο ένα πόδι της, κάτι που ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι ήταν ένδειξη της χρήσης των νοσοκομείων για φυλάκιση Ισραηλινών ομήρων.

Η καρέκλα βρισκόταν κάτω από ένα κομμάτι εξοπλισμού που δώρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με ένα μπιμπερό στην κορυφή και πάνες στο πάτωμα.

Το Ισραήλ μεταφέρει θερμοκοιτίδες για τα νοσοκομεία στη Γάζα-2

Το Ισραήλ συνεχίζει να ερευνά εάν πράγματι κρατούνταν όμηροι στην τοποθεσία, με ιατροδικαστικές ομάδες που εστάλησαν εκεί τη Δευτέρα, είπε ο κ. Χαγκάρι.

Στο ίδιο πλαίσιο απάντησης των Ισραηλινών στις διεθνείς διαμαρτυρίες για τον βομβαρδισμό και αποκλεισμό νοσοκομείων, ο ίδιος ο κ. Χαγκάρι πήγε επί τόπου με το συνεργείο του CNN για να κινηματογραφηθούν όλα τα ευρήματα αυτά στο νοσοκομείο Ρασίντι, στο οποίο οι Ισραηλινοί μπήκαν πριν έξι μέρες.

Πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι από τα νοσοκομεία όπως αυτό η Χαμάς εξαπολύει βλήματα προς το Ισραήλ.

Πηγή: Times of Israel, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση