ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Παρίσι προειδοποιεί τη Μόσχα για την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ στο Μάλι

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η χούντα που κυβερνά στο Μπαμακό, μελετά το ενδεχόμενο σύναψης σύμβασης με την εταιρεία "Βάγκνερ"

ΚΥΠΕ

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για τις "σοβαρές συνέπειες" που θα έχει η εμπλοκή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας "Βάγκνερ" στο Μάλι.

"Σχετικά με το Μάλι, ο Υπουργός προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για τις σοβαρές συνέπειες της εμπλοκής της ομάδας Βάγκνερ στη χώρα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, την επομένη της συνάντησης των δύο αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η χούντα που κυβερνά στο Μπαμακό, μελετά το ενδεχόμενο σύναψης σύμβασης με την εταιρεία "Βάγκνερ" για την ανάπτυξη χιλίων (1.000) Ρώσων παραστρατιωτικών στην χώρα.

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι η συνεργασία με τη "Βάγκνερ" για την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι και την παροχή προστασίας στους ηγέτες της χώρας θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη στρατιωτική της δέσμευση στο Μάλι.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία "Βάγκνερ" θεωρείται ύποπτη, ιδίως από το Παρίσι, ότι ενεργεί για λογαριασμό του Κρεμλίνου, το οποίο επίσημα δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία και διαβεβαιώνει ότι δεν διαπραγματεύεται καμία στρατιωτική παρουσία στο Μάλι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί στο Μάλι και δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε επίσημες συνομιλίες για την παρουσία τους εκεί.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο είναι ενήμερο για τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και της "Βάγκνερ", είχε πει ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών επέκρινε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση στο Μάλι ανδρών της ομάδας "Βάγκνερ", χαρακτηρίζοντας τη δραστηριότητά της "ασυμβίβαστη" με τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην αφρικανική αυτή χώρα.

Μετά τη δήλωση αυτή εκπρόσωποι σειράς δυτικών χωρών και χωρών της Βαλτικής επέκριναν μια ενδεχόμενη αποστολή ανδρών της ομάδας "Βάγκνερ" στο Μάλι.

Το Υπουργείο Αμυνας του Μάλι παραδέχθηκε ότι είχε συνομιλίες με τη ρωσική εταιρεία, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η Υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde, ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Υπουργό Αμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Μάλι, και τον προειδοποίησε με "διεθνή απομόνωση της χώρας", εάν η κυβέρνηση του Μάλι συνάψει συμφωνία συνεργασίας με Ρώσους μισθοφόρους.

Σήμερα επίσης οι Υπουργοί Αμυνας 13 ευρωπαϊκών χωρών προειδοποίησαν από τη Στοκχόλμη για το ότι μια ενδεχόμενη εμπλοκή της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας "Βάγκνερ" στο Μάλι θα ήταν απαράδεκτη, χωρίς ωστόσο να απειλήσουν επισήμως με απόσυρση των στρατευμάτων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση