ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το πλαφόν στο πετρέλαιο δεν πιέζει τη Μόσχα

Οι αναλυτές επισήμαναν πως το πλαφόν θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στα πετρελαϊκά έσοδα, που αυτή τη στιγμή αποκομίζει η Μόσχα

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΛΟΝΤΕΡ, ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΡΝΤΝΕΡ / REUTERS

Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν για πρώτη φορά την ιδέα του περιορισμού των τιμών εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο τον Μάρτιο, δεσμεύθηκαν να συμπιέσουν μεν τα έσοδα με αποδέκτρια τη ρωσική πολεμική μηχανή, αποφεύγοντας δε την καταστροφική άνοδο της τιμής του εμπορεύματος. Ωστόσο, η διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά και των παγκόσμιων τιμών σε χαμηλά επίπεδα έγινε σύντομα η μεγαλύτερη προτεραιότητα, ενώ οι τιμές του εκτινάχθηκαν, όπως τόνισαν άνθρωποι που γνωρίζουν την εξέλιξη του μηχανισμού και αναλυτές του κλάδου της ενέργειας.

Η μέση τιμή του ρωσικού αργού Ουραλίων ήταν την Τρίτη στα 55,97 δολ. το βαρέλι, κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολ. ανά βαρέλι.

Το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι αργού, που επιβλήθηκε από τις χώρες-μέλη του G7 και την Αυστραλία τη Δευτέρα το επιβεβαιώνει, συμβαδίζοντας με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Οι αναλυτές επισήμαναν πως το πλαφόν αυτό θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στα πετρελαϊκά έσοδα, που αυτή τη στιγμή αποκομίζει η Μόσχα. Η δε Ρωσία δήλωσε ότι το ανώτατο όριο δεν θα βλάψει τη χρηματοδότηση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο τιμών συνιστά «έναν απογοητευτικό συμβιβασμό, που θα κάνει πολύ λίγα για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο» σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε ο Μπεν Κέιχιλ, ειδικός ενεργειακής ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Το ρωσικό αργό Ουραλίων για παράδοση στην Ευρώπη διαπραγματεύθηκε με μέση τιμή τα 55,97 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, κάτω από το ανώτατο όριο και από τα 61,35 δολάρια το βαρέλι την Κυριακή. Η τιμή αναφοράς του αργού τύπου Brent υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο την Τρίτη κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας μια πτωτική τάση του κι ενόσω οι εντεινόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση αντιστάθμιζαν τυχόν ανοδικό αντίκτυπο από το πλαφόν τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η κινητήρια δύναμη πίσω από το ανώτατο όριο τιμών του G7, προσπάθησαν να σταθμίσουν ομοιόμορφα τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και τη διατήρηση της προσφοράς, αν και η ίδια η τιμολόγηση της αγοράς επηρέαζε τη διεργασία αυτή, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ανώτατο όριο τιμών «θεσμοποιεί» τις τρέχουσες εκπτώσεις στην αγορά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το σχέδιο να τεθεί ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο είναι και ο βασικός παράγοντας για τη μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού» τους τελευταίους αρκετούς μήνες.

Οι αναλυτές αποδίδουν επίσης την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, στα αυστηρά μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας στην Κίνα, καθώς και την απόφαση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους.

Τέλος, αναφέρεται πως στα τρέχοντα επίπεδα ανώτατων τιμών η Ρωσία θα έχει έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου περίπου 10 έως 15 δισ. δολ. μηνιαίως, δήλωσε ο Μπομπ Γιάουγκερ, διευθυντής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho στη Νέα Υόρκη, εν συγκρίσει με τα περισσότερα από 21 δισ. δολ. τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), καθώς το Brent είχε ξεπεράσει τα 120 δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Καλώς ήρθατε στο club! Στην Ευρώπη, όπου τα συστήματα απλής αναλογικής κυριαρχούν, ένα Κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ