ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:13
 

To Plan B της Μέι σε περίπτωση «άτακτου» Brexit

Επάρκεια σε τρόφιμα και φάρμακα και ο στρατός σε ετοιμότητα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία, όπου συμφωνήθηκε και ότι πρέπει η χώρα ξεκινήσει τον σχεδιασμό προληπτικών μέτρων για την περίπτωση της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, καθώς απομένουν τρεις μήνες για την αποχώρηση.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κυβερνητικά τμήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα επείγοντα εναλλακτικά σχέδια για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε ότι θα στείλει συμβουλές σε ότι αφορά την προετοιμασία για μη συμφωνία προς όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις και πρότεινε να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τα δικά τους έκτακτα σχέδια, όπως θεωρούν καλύτερα. Σχετική ενημέρωση θα λάβουν και οι πολίτες για δράσεις που θα πρέπει να κάνουν.

Παρ' όλα αυτά υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Τερέζα Μέι παραμένει η διασφάλιση μίας συμφωνίας, ωστόσο ήταν υποχρεωμένη να κάνει σχεδιασμούς για κάθε ενδεχόμενο και ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει μία σειρά ανακοινώσεων για μη συμφωνία.

Plan B: Εντατικά σχέδια, έκτακτα κονδύλια και 3.500 στρατιωτικοί σε ετοιμότητα

- Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις έξι εκατομμύρια βρετανικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει ένα πακέτο 100 σελίδων για την προετοιμασία τους, όπως και περίπου 80.000 emails.

- Οι υπουργοί συμφώνησαν να διαθέσουν χρήματα από την έκτακτη χρηματοδότηση των 2 δισεκ. λιρών στα τμήματα όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και να εφαρμόσουν προτάσεις που θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει επάρκεια σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες δαπάνες για την προετοιμασία για μη συμφωνία, ειδικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που φαίνεται να έχει διαθέσει τα περισσότερα κονδύλια για αυτόν το σκοπό, μέσα από τη σύσταση ενός κέντρου για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών μετά από μία άτακτη αποχώρηση.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, πρόκειται να λάβουν σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για τις προετοιμασίες μη συμφωνίας.

- Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι 3.500 στρατιωτικοί θα τεθούν σε ετοιμότητα ώστε να είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Οι στρατιώτες αυτοί, μεταξύ των οποίων και έφεδροι, θα είναι σε ετοιμότητα για να στηρίξουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες που θα εξέφραζαν μια τέτοια ανάγκη. Μέχρι στιγμής πάντως, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ανακοινώνει την απόφαση της επιτροπής, χθες, στο Καπιτώλιο. «Σήμερα ζητώ από τους προέδρους (των αρμόδιων επιτροπών) να συντάξουν τα άρθρα της παραπομπής», είπε.

Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του πολιτικού ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X